Video | : Mer enn 7 kilometer med nye skibakker åpnet i går i Sinaia. Myndighetene har gjort investeringer for 500.000 euro. Pengene ble brukt til en skiheis som kan frakte opptil 1800 personer i timen. Sinaia blir dermed det største skisportområdet i Romania. De fem skinedfartene som er åpnet er av middels vanskelighetsgrad.
" Kom som en gjest, dra som en venn "
Hva koster nyttårsaftenen på et kongelig rumensk slott?
Avslapping av helserestriksjoner har oppmuntret noen rumenere til å legge nye og store planer for nyttårshelgen.
Turistpakken «Nyttårsaften på slottet» er tilbake, etter to års pause, og i år byr man på festlige selskaper og middager i edle omgivelser på rumenske slott. Flere renoverte slott i Transilvania står klare til å ta imot gjestene sine.
Et eksempel er et slott 15 km fra Alba Iulia. Eierne har åpnet det århundregamle Rhedey-slottet, med et område på nesten 3 hektar, for turister på nyttårsaften.
Administratoren sier at i to år har de pålagte betingelsene ikke tillatt dem å organisere fester.” I år venter vi venter på våre gjester med en festmiddag på slottet organisert som i gamle dager med utvalgte retter og edle viner, levende musikk, og fyrverkeri. ”- sier vedkommende.
Festbordet vil inneholde ytrefilet av okse og kaninterrin med tyttebærsaus. 1800 lei koster 3 netter med halvpensjon per person på dette slottet.
Vinter i Bucegi
Bilder fra Bucegi-fjellene i Romania desember 2021 - på veien mellom Dichiu og Piatra Arsa – | Spectacolul naturii în munţii Bucegi, pe drumul Dichiu - Piatra Arsă Citeste mai mult:
BILLEGALLERI: http://adev.ro/r4d7ph
Det rumenske spastedet SOVATA er “født på ny”
Glansperioden til det kjente spastedet Sovata er i ferd med å gjenoppstå. Utenlandske investorer har fulgt opp det store potensialet i området, og i det siste halvåret har Sovata Resort begynt å dukke opp igjen på listen over feriesteder å besøke. Og ikke bare for spabehandlinger, men også for spa med ulike og varierte kvalitetstjenester.
En britisk forretningsmann har blant annet kjøpt og renovert tre gamle hoteller. Han har investert titalls millioner euro for å bringe dem opp til gjeldende standarder.
De såkalte «Tvillingvillaene» i Sovata har blitt kjøpt av en ungarsk forretningsmann. De lå i ruiner. Men med ti millioner euro investoren gjort dem til et firestjerners kompleks med et moderne spa- og behandlingssenter. Og komplekset har bevart den den østerriksk-ungarske arkitekturen, spesifikk for stedet.
Rumenske investorer har heller ikke glemt Sovata. For eksempel tilhører et 53-roms boutiquehotell med 53 rom en lokal forretningsmann.
Viktig å vite for alle som skal til Romania:
Det nye PLF – formularet er obligatorisk for ALLE innreiser til Romania fra 20.desember 2021
Det rumenske innenriksdepartementet har laget en video som viser hvordan man skal fylle ut skjemaet PLF ved innreise til Romania. Skjemaet skal fylles ut digitalt og hvis man ikke har gjort dette er boten 3000 lei. Skjemaet skal fylles ut elektronisk på din mobiltelefon, nettbrett eller datamaskin og trenger ikke skrives ut. Og dette må gjøres seinest 24 timer før innreise til Romania!
Fra mandag 20.desember må skjemaet fylles ut på linken https://plf.gov.ro
REF - Ghid video: cum se completează formularul de intrare în România?
Sureanu – “Romanias Sveits”
SUREANU har med sitt spektakulære naturlandskapet, både sommer og vinter, fått turister til å kalle området for "Sveits i Romania".
Sureanu ligger i den sørlige delen av Alba fylke, på grensen til Sibiu og Vâlcea fylker, i nesten 2000 meters høyde.
Med utviklingen av skibakkene og moderniseringen av Transalpina-veien har det dukket opp mange gjestehus som tilbyr overnatting.De fleste ligger i to områder nær skibakkene, nemlig Luncile Prigoanei og Poarta Raiului.
Skisenteret består av 10 bakker som totalt er på nesten 18 kilometer. Skianleggene starter fra ca 1700 meter moh og når opp til 2010 meter moh, som er den øvre grensen for skibakkene.
ASTRA MUSEUM i Sibiu premiert av TRIPADVISOR
Friluftsmuseet Astra i Sibiu har vunnet Tripadvisor Travelers Choice Award 2021, på grunn av anmeldelser og meninger fra besøkende og turister.
"Vi er fornøyde med gjestene våre, men også med anmeldelsene deres på tripadvisor.com! I år tildelte de oss "Travelers Choice Award 2021" Denne vurderingen er basert på anmeldelser og meninger fra reisende eller turister fra hele verden på tripadvisor.com.” skriver representantene for Sibiu-museet på Facebook-siden sin
Prisen gis reiselivsenheter som tilbyr gjestene ypperlige tjenester og opplevelser.
Hotel Intercontinental i Bucuresti blir Grand Hotel Bucharest
Intercontinental Hotel i Bucureşti endrer navn fra januar 2022. Børsen i Bucuresti informerer offentligheten om dette på sin nettside og sier at forvaltningskontrakten mellom Compania Hotelieră Intercontinenal România S.A. og Intercontinental Hotel Group (IHG) avsluttes 31.12.2021. Intercontinental Hotel får dermed ny identitet fra 01.01.2022 og vil bli omdøpt til Grand Hotel Bucharest.
Hotellet vil fortsette sin virksomhet og vil fortsette å tilby sine gjester hotelltjenester av høy kvalitet som tidligere. Dette i tråd med sin posisjon og omdømme i bransjen. Samtidig vil eiendommen være en del av et større renoverings- og moderniseringsprosjekt som starter i 2022. Denne transformasjonsprosessen har som mål å bringe hotellet opp til de nye standardene som mange av dagens gjester har. Fullføringen av moderniseringsprosjektet er planlagt i 2024 - med en estimert kostnad på 21 millioner euro.
Hotelul Intercontinental din Bucureşti îşi schimbă denumirea din ianuarie 2022. Cum se va numi după demararea lucrărilor de renovare
Citeste mai mult: adev.ro/r3sg3d
Rumenske flyplasser evaluert av passasjerene.
Det rumenske reisenettstedet VOLA.ro har gjort en omfattende undersøkelse blant passasjerene på flere av de største flyplassene i Romania.Nettstedet har ikke laget en total toppliste, men en karakterskala der service, informasjon, vennlighet, organisering og renhold er i fokus for hver evaluerte flyplass.
Hovedflyplassen HENRI COANDA i Bucuresti er den flyplassen som generelt sett kommer dårligst ut. Ansatte beskrives som arrogante, det er elendige informasjonstjenester,det er lange køer og overdrevent prisnivå- mener mange av de spurte. Når det gjelder service og vennlighet scorer flyplassene i Sibiu og Bacau stort.
Totalt sett kommer flyplassen i Cluj Napoca best ut. Her er det god informasjon, vennlig personale, rent og det er lett å komme seg til og fra. Mener passasjerene.
Preţuri mari, personal arogant, mizerie şi aglomeraţie. Topul aeroporturilor din România
Citeste mai mult: adev.ro/r3ojts
Booking.com : BRASOV i Romania er en av de 8 mest trendy reisemålene i verden
En av de mest populære overnattingstjenestene online globalt sett – www.booking.com - har nylig listet den rumenske byen Brasov som en de åtte mest trendy destinasjonene i verden.
Dette er noe av hva de skriver:
Brașov, Romania is Full of medieval ambience, the 13th Century city of Brașov set in the heart of Transylvania inspired the world’s most famous vampire and will transport you back in time. Fringed by the peak of the Southern Carpathian Mountains, the city is full of romantically Gothic architecture creating an awe-inspiring skyline. Main attractions include the spookily famous Bran Castle which inspired Bram Stoker’s Dracula, or you can even visit a bear sanctuary to see these incredible animals in their natural habitat.”
Videre beskriver de fotturer på fjellet Tampa og kommer også med et konkret forslag til overnatting.
Brasov – byen man blir glad i
Nettstedet LAPASPRINBRASOV mener Brasov er den storbyen i Romania som flest rumenere er glade i. Well ... Brasov er uansett et av Romanias mest populære reisemål både blant innfødte og utlendinger - sammen med Bucuresti, Donaudeltaet, den rumenske Svartehavskysten og Transilvania.
LAPASPRINBRASOV presenterer i denne settingen en rekke bilder fra bysentrum i Brasov tatt av Dan Strauti. | Linken under |
Botosani har fått en av de største fornøyelsesparkene i Romania, inkludert med rafting
Video: Den rumenske byen BOTOSANI i Moldovaregionene har fått en av de største fornøyelsesparkene i Romania, delvis finansiert av EU-midler. 14 millioner euro er brukt av by-budsjettet, 4 millioner euro er midler fra EU. Parkens fulle navn er Parc Regional de Agrement Turistic şi Sportiv, Cornişa.
Byggingen har delvis vært kontroversiell fordi Botosani har mange problemer som skulle ha vært løst – men samtidig bringer parken mange turister til byen og parken. Og dette betyr igjen inntekter på lang sikt.
Det mest spesielle med denne parken er muligheten til å praktisere RAFTING. Året rundt. Rafting regnes som en ekstremsport, fordi den krever mye fysisk. Å kunne rafte ned en elv er veldig vanskelig, og denne sporten betyr faktisk en balanse mellom adrenalin og sikkerheten til utøveren. Raftingkanalen i denne parken i Botoșani er en kunstig, men vanskelighetsgraden kan økes eller reduseres avhengig av erfaringsnivået til de som ønsker å praktisere denne aktiviteten.
Fullbooket i BAILE FELIX under miniferien rundt 1.desember
På spastedet Băile Felix har det blitt gjort så mange reservasjoner som mulig for miniferien rundt 1. desember. Reservasjonene sist uke var 80%, denne helgen er bookingen for neste helg over 90% av det komplette belegget.Eierne av hotellene og restaurantene i Băile Felix er klare til å ta imot gjestene sine i miniferien på nasjonaldagen 1.desember. Regjeringen har gjort både mandagen og tirsdagen før nasjonaldagen til offentlige fridager dette året
Hotelleiere har allerede blitt vant til den nye trenden som praktiseres av turister. På grunn av pandemien reserverer kundene feriepakkene på de siste hundre meterne. Før kom bookingene gjerne et halvt år i forveien.
Pakkene som er forberedt i år vil inkludere termisk vann fra bassengene og kulinariske overraskelser. Et opphold på 5 netter koster mellom 1450 og 1650 lei per person. Tilgang vil kun tillates med vaksine-sertifikatet. Det gjelder hotellene, bassengene ute og inne og terapisalene
Ny og uvanlig trend: Utenlandske turister med kjæledyr velger Transilvania
Transilvania er en av de mest ettertraktede destinasjonene i Europa av de som har kjæledyr og som liker å reise sammen med disse.
Sibiu, Cluj-Napoca, Sighișoara og Brașov er blant de byene i Europa der hoteller og pensjonater har mange rom spesielt designet for ikke-talende venner.
Dessuten blir det stadig flere restauranter, kafeer eller barer som også tar imot firbeinte gjester. Den kjæledyrvennlige politikken her har tiltrukket seg et større antall utenlandske turister.
På middelalderfestningen i Sighișoara er turister velkommen med kjæledyr. Inntil for 4 år siden hadde festningen til og med en egen valp som hilste på de besøkende. Her har også firbeinte adgang på enkelte hoteller og pensjonater nær festningen.
Video: Høstfarger i skogene i Fagaras
Høstens farger sees best ovenfra. Nyansene av grønt og rødt dekker skogene i Făgăraș-fjellene. Bildene fra dronen under ble publisert av fotografen Ionuț Floricescu, med følgende kommentar: «Vi har et veldig fint land, med historiske steder, vi har flotte mennesker. Disse stedene og menneskene er ved siden av oss. Vi må bare oppdage dem og nyte alt der og da”.
Fantom-bygdene i Hunedoara-fjellene.
De var fulle av liv frem fram til andre verdenskrig, men med tiden har de blitt ugjenkjennelige. Vi snakker om mange pittoreske landsbyer i Hunedoara-fjellene som har forsvunnet – eller som forbereder seg på å forsvinne helt fra kartet. Mange landsbyer i Hunedoara-fjellene - som tidligere hadde hundrevis av innbyggere, skoler, kirker og kulturhus - er rett og slett blitt fantombygder. Magureni og Cialacuta er to slike bygder som avisen Adevarul har besøkt og tatt bilder av. Inkludert en video.
Bosetningene, de fleste i fjellet, er blitt fullstendig forlatt av og holdes kun i live av en familie eller to som kommer på feriebesøk sommerstid. Det er trist , for disse bygdene var en gang Hunedoaras stolthet. - De unike landsbyene i Romania som nå er gjemt og glemt i fjellene, kunne også ha gitt oss en levende en forbindelse med livet til dakerne dersom alt hadde blitt tatt vare på.
Noen få turister besøker også området sommertids , men disse landsbyene i fjellene er helt øde når høsten kommer. Gamle hus og kirker, noen forlatte i flere tiår, har blitt ødelagte, grusveiene er gjemt under gresstepper og busker, beitemarkene der lokalbefolkningen beitet kvegene sine har blitt kledd med skog, og vill natur har overtatt.
Satele-fantomă, cele mai stranii locuri din munţii Hunedoarei. De ce oamenii le-au abandonat complet VIDEO
Citeste mai mult: adev.ro/r1o1hv
En av de største badeparkene i Romania bygges i Salonta
Ved Salonta – helt vest i Romania, nær grensen til Ungarn - skal en av de største badeparkene i Romania bygges.
Kommunen ønsker å utnytte skatten under byen – det termiske vannet – og overbevise turister som foretrekker spaområdene i Ungarn om å tilbringe ferien i Salonta, Romania.
På nesten tre hektar, som ligger nær stadion i Salonta, vil det bli en av de største og mest moderne badeparkene i Romania: med 1500 plasser om sommeren og 300 om vinteren, – med innendørs-sklier, SPA-område, konferanserom og en restaurant.
Ordføreren sier at han har blitt oppringt av investorer som ønsker å bygge moteller og restauranter i nærheten av parken. Utviklingen av denne parken vest i landet vil garantert øke turismen i området.
Parken koster 24 millioner euro – penger som er bevilget av Romanias Utviklingsdepartement..
Unul dintre cele mai mari parcuri acvatice din România se va construi la Salonta
Badebyen Saturn er i ferd med å bli helrenovert
En kinesisk investor har oppdaget badebyen Saturn – som er i en kort gåavstand fra havnebyen Mangalia. En perle av en badeby som har blitt forsømt de siste tiårene. Mangalia kommune har nå tatt tak i problemet og samarbeider med investorne om ny asfalt, parkanlegg, sykkelstier og parkbenker. Selv har vi ansett Saturn om en av de flotteste badebyene i Romania og det er flott å se at stedet får en ny start.
Infrastrukturinvesteringer på titalls millioner euro, fra europeiske penger, har tiltrukket selskaper fra hele verden. For eksempel bygger et kinesisk selskap allerede et kompleks nr 2. Rumenske investorer ønsker også å kjøpe eller bygge nye bygninger i feriesteder som hittil er glemt av turister.
Det er den andre investeringen som er gjort på dette området og så langt er det brukt 40 millioner euro.
Huang Meng er leder for et kinesisk selskap som trodde på potensialet til stedet. Han har bygget om en blokk til et hotell med ferieleiligheter.
«Denne blokken har 85 leiligheter og alle er solgt. Vi hadde folk som kjøpte 3-4 leiligheter hver.»
Han sier videre: “For to år siden, her var veien forferdelig, se nå, gatene ser veldig bra ut. I henhold til den kinesiske strategien, for en god utvikling av en by, investerer du først og fremst i infrastruktur. Og investorer vil komme."
Og det er her Mangalia kommune har kommet inn med EU-midler.
PLACEBO kommer til Romania.
Den britiske gruppa PLACEBO vil holde konsert i Bucuresti 14.juli 2022. Konserten vil bli holdt ved ROMEXPO i friluft.
Billettene til konserten er i salg fra 20.oktober 2021 - blant annet på nettsiden www.iabilet.ro
Vinterferie i de rumenske fjellene blir dyrere
Feriedager i det rumenske fjellet blir dyrere i vinter. På grunn av de økte regningene på strøm og gass vil hotellprisene generelt sett øke med 15%, - meddeler hotelleiere.
Vintersesongen nærmer seg og forhåndsbestillingene er i full gang, spesielt for jule – og nyttårshelgen . Hvis turister sist vinter betalte omtrent 550 lei for en overnatting i en leilighet på et skisportsted , - vil prisen nå 650 lei per natt denne vinteren.
Talsmenn for bransjen sier at det er ikke andre utveier enn å øke prisene – spesielt siden man ikke økte prisene siste vinter – da for å tiltrekke seg folk tross pandemirestriksjonene.
Ifølge flere reisebyråer som formidler ferie i fjellene virker det ikke som rumenerne generelt lar seg skremme av de nye prisene. Forhåndsbestillingene er like mange som sist sesong. | REF DIGI 24 |
APUSENI - Romania
Apuseni-fjellene er et fjellområde i det vestlige Romania, og en del av de vestrumenske Karpatene.
Apuseni-fjellene har fjelltopper fra 1100 til 1800 meter over havet. Fjellområdene er omgitt av elvene Mureș og Somes i sør og Det transilvanske platå i øst, Crișanaslettene i vest og elven Barcău i nord.
Administrativt ligger fjellgruppen i fylkene Arad, Bihor, Cluj, Alba og Hunedoara.
CNN har nylig nevnt Apuseni som et av de 20 flotteste stedene å besøke i Europa.
Stadig flere rumenske vingårder blir turist-reisemål..
Det er høst og og mange rumenske vingårder venter på gjestene sine. Flere og flere vingårder har kommet inn i vinturisme-kretsen og tilbyr elegante overnattinger og restauranter med raffinerte menyer.
Etterspørselen er så høy at det er vanskelig å finne ledige plasser uten å reservere i god tid..
Eksempel: På åsene i Târnava ligger flere solfylte vingårder rundt Bethlen Haller Slott . Noe de har gjort i 500 år.
- Gjestene kan beundre hele området fra slottsvinduet. En overnatting med frokost koster mellom 500 og 900 lei. I prisen inngår smaksprøver på verdsatte vinmerker.
Turistguiden på slottet sier: "Turister har en unik opplevelse her: De får servert tradisjonelle matretter som kombineres perfekt med edle viner . Og vi har fritidsaktiviteter som ridning, bueskyting, - og i tillegg kan de besøke alle vingårdene i sonen." Websiden til slottet: https://www.jidvei.ro/viziteaza/
PRAID saltgruve i Harghita
Saltgruven PRAID i Harghita blir besøkt av 400 000 mennesker årlig. Mange kaller det en underjordisk by - som man kommer ned i etter å ha gått 300 trappetrinn. I denne "kjelleren" 120 meter under bakken er det et stort avslapningsområde, en eventyrpark, lekeplasser for barn, restauranter og kafeer, suvenirbutikker, et saltgruvemuseum - og til og med en kirke.- Alt i en monumental setting av saltvegger, prydet med skulpturer.
Webside: http://www.salinapraid.ro/salt-mine
En amerikansk turist reddet av fjellredningstjenesten
Fjellredningstjenesten i Sibiu grep inn i dag inn for å redde en amerikansk turist som satt seg fast på fjellet.
Mannen befant seg i Făgăraș -fjellene, i Custura Sărății -området, men han hadde ikke tilstrekkelig utstyr og kunne ikke fortsette ruten – skriver Salvamont på sin Facebookside..
Ifølge fjellreddere var mannen ikke klar over vanskelighetsgraden i terrenget og fikk et panikkanfall.
Turisten hadde et telt og en sovepose og klarte å ta ly til han ble funnet av fjellreddere.
Sibiu Fjellredningstjeneste gjør nå folk oppmerksomme på temperaturendringene i fjellet - og advarer turister om at de må være skikkelig utstyrt når de drar fjelltur.
Jurilovca og Lunca - paradis i Donau-deltaet
PROTV skriver på sin nettside: - "Hvis du ikke vet hva du skal gjøre i helgen, eller hvis du har ledig tid, og du er tom for ideer, foreslår vi at du tar en tur til Donau-deltaet, nærmere bestemt til lipoveni-landsbyene Jurilovca og Lunca. Disse ligger bare tre timers reiser fra Bucuresti. Du kan lade batteriene i denne vakre og unike naturen - og du kan i tillegg nyte tradisjonelle friskeretter"
Ref | https://stirileprotv.ro/.../locul-ideal-de-vacanta-aflat...
GALATI har blitt plassert på det rumenske turistkartet.
Galati er en rumensk storby med 286 000 innbyggere som vanligvis oppfattes som en industriby. De siste årene har derimot byen blitt en stadig mer populær turistdestinasjon, ikke minst som et utgangspunkt for ekskursjoner på Donau.
Ved innfarten til byen ser man en rekke nedlagte fabrikker og man kan lett få et negativt inntrykk. Men inne i byen blir man overrasket over vakre bydeler, flotte gatemiljø og ikke minst en flott strandpromenade langs Donau. Galati overrasker – og for vår egen del synes vi interiøret på jernbanestasjonen i Galati er et av de triveligste i Romania – moderne med rulletrapper, butikker og til og med et bibliotek der man kan låne bøker til togreisen.
Galati har enda mer å by på. Byen Galați ligger mellom elvene Donau, Siret og Prut. Folk kommer for båtturer på elven Donau hvor de i nærheten av “Hestenes øy “ - Insula Cailor- kan se Romania møte Republikken Moldova og Ukraina. Insula Cailor er en kilometer lang og fire hundre meter bred.
Villender, gråhegre, svaner, skarver, pelikaner og havørn - den største rovfuglen i Romania - lever i beste velgående på denne øya. Og bare et steinkast unna kan som sagt turistene seile mellom 3 land.
CFR Călători introduserer kortbetaling i tog.
CFR introduserer betaling med kort i tog hos konduktøren. Foreløpig gjennom et pilotprosjekt på ruten Gara de Nord - Otopeni flyplass, men selskapet ønsker å utvide det til å gjelde på alle togruter.
Imidlertid kan det være ulemper. Hvis du ikke har kjøpt billett på forhånd - enten online eller i kassen på stasjonen, risikerer du ikke å finne plass i toget. I tillegg kan det hende du må betale betale en tilleggsavgift for visse typer billetter.
Men toget fra Gara de Nord til Otopeni lufthavn i går var et historisk øyeblikk for CFR Călători. Det er første gang i Romania der konduktøren har en POS -enhet. Det vil si at passasjerer ikke lenger trenger å gå på stasjonen for å kjøpe billett. De kan gjøre det direkte i vognene.
Kommentar |: Flere norske turister på den rumenske kysten nå enn i sommer.
Det er merkelige tider. I sommer møtte vi svært få nordmenn her på den rumenske Svartehavskysten, men de siste to ukene har vi hatt kontakt med en jevn strøm av nordmenn som gjerne vil se Histria, Deltaet og Murfatlar etter å vært på strandhotellet sitt noen dager. Vi forsøker å sette dem i forbindelse med lokale tjenester slik at ønskene blir oppfylte.
Det er uventet og moro at så mange nordmenn har valgt å oppleve de rumenske badebyene i september. Tross røde soner, skjema og sertifikater. De vi har snakket med synes det er flott vær, god plass på strendene og at det ikke gjør noe at halvparten av strandbarene og strandtjeneste pakker ned for sesongen.
Noen har vært i Romania før, andre for første gang. Begge gruppene er overrasket. De første over hvor mye er forandret og hvor utbygd f.eks Navodari Mamaia Nord er – den siste gruppen er positivt overrasket over Romania generelt.
Det gamle ønsket om charter fra Norge til Constanta som på 90-tallet - fra eldre turister dukker igjen opp, - men vi tror dette er en illusjon i alle fall p.t. Vi har vært i kontakt med noen lokale rumenske byråer nå for å fikse sightseeing til Deltaet etc og de sier at det må gå an å tilby gruppeturer med Blue Air fra Oslo – inkludert bakketransport til/fra Otopeni - og tilby feriepakker for sommeren 2022. Både for grupper og enkeltpersoner. Artig om de realiserer planene – og lykkes. Vi skal følge med.
God september, folkens!
Mr. T | Romaniaposten.
Spastedet Baile Felix er like fullt av turister i høst som i toppsesongen sommerstid.
Det varme været bringer tusenvis av turister til Băile Felix, selv om vi nærmer oss midten av september.
Mange familier med småbarn kommer for å nyte høstlige feriedagene. Nesten alle rom er okkupert i denne perioden. Eierne av hoteller og pensjonater sier at de på denne måten dekker tapene som ble registrert i fjor på grunn av pandemien.
På parkeringsplassene i Băile Felix finner du knapt et ledig parkeringsssted, og ved inngangen til vannparkene er det kø - nesten som i høysesongen. Turister drar med andre full nytte av disse solfylte høstdagene.
Stațiunea Băile Felix este aproape plină în această toamnă, aproape ca în plin sezon.
INFO OM STEDET:
Băile Felix er en landsby i Sânmartin kommune, Bihor fylke, i Romania. Felix –badene ligger ca. 10 km sør for Oradea.
Baile Felix er det største permanente feriestedet i Romania og ligger på andreplass etter Svartehavskysten når det gjelder antall overnattingssteder med behandlingstjenester. De eksisterende fasilitetene på dette feriestedet tillater vellykket behandling av revmatisme ,nevrologiske og gynekologiske sykdommer.De medisinske basene har fasiliteter for metoder som elektroterapi, hydroterapi, aerosoler, massasjer, parafininnpakninger og andre behandlinger som er spesifikke for spabehandlinger i Romania.
Gura Humorului tiltrekker seg titusener av turister hvert år.
Investeringer med europeiske midler de siste årene, nærmeste bestemt over 30 millioner euro, har utviklet byen Gura Humorului til en turistperle - og skapt et bredt spekter av fritidsaktiviteter.
Området tiltrekker seg også utlendinger, og for fem år siden kåret en Japansk nettside byen blant de 30 vakreste småbyene i Europa.
Gura Humorului i Suceava med sine unike landskap ble et turiststed av nasjonal interesse i 2005. Det meste besøkte stedet Gura Humorului er uten tvil Voroneț -klosteret, et UNESCO -monument, som forbløffer med den berømte "Voronet-blåfargen"".
Turister kan også besøke et museum for folkeskikker, unikt i Romania. Museet er unikt fra etnografisk synspunkt. Den har utstillinger som er mellom 50 og 150 år gamle, med gjenstander samlet fra landsbyer i nærheten. ”Lokale myndigheter sier at til neste år vil museet bli flyttet til et nytt sted og bli plassert i et kulturhus.
Gura Humorului har blitt dokumentert siden Stefan den stores tid. Byen vokste i betydning under østerriksk styre og fikk bystatus i 1904.
Bybildet endret radikalt etter 2005, da byen som sagt ble et turiststed av nasjonal interesse og de første europeiske midlene ble brukt til etableringen av fornøyelsesparken Arnis, som inkluderte en skibakke med stolheis, svømmebasseng i OL-standard og to flerbrukshaller.
Gura Humorului adună zeci de mii de vizitatori în fiecare an. A fost în top 30 cele mai frumoase orașe mici din Europa
Satu Mare – byen som fikk Romanias høyeste bygg under Ceausescu
Det mange ikke vet er at Administrasjonspalasset i Satu Mare fortsatt er en av Romanias høyeste bygninger – og var det lenge etter å ha blitt bygget under kommunismen.
Med 15 etasjer og en høyde på 97 meter, er bygningen laget av massiv betong, har 12 000 kvadratmeter, og over den er det arrangert et utendørs amfiteater hvor du kan beundre panoramautsikten over byen. På klare dager kan du se over grensen til Ungarn.
Det administrative palasset i Satu Mare var den første "skyskraperen" i Ceausescu -perioden. I lang tid var det den høyeste bygningen i Romania, og den er fortsatt blant de høyeste i Transilvania. Ved århundreskiftet var det bare Pressehuset i Bucuresti som var høyere.
Det kostet tre milliarder dollar den gang det ble bygget , og i dag kaller noen det en av de styggeste administrative bygningene i verden, mens andre snakker om et monument over det tidligere regimet. Det høye bygget ligger i området ved gamlebyen i Satu Mare – en by som med sine over 100000 innbyggere i dag vekkes til liv igjen utseendemessig - ved hjelp av europeisk finansiering.
Bicaz-innsjøen blir stadig mer populær som reisemål.
Hvis du er ute etter en oase og vil ha fred og ro, kan du besøke bredden av Bicaz -sjøen.
Området er i full utvikling og stadig flere turister kommer til området. Etter en spasertur i naturen, med båt eller på skogsstiene - kan du spise på flere av restaurantene i området Og om kvelden kan du ta inn på et av de mange elegante gjestehusene som er bygget i området.
Så snart du forlater byen Bicaz og klatrer opp til demningen, åpner det seg en vakker 20 kilometer lang vei på kanten av innsjøen Izvorul Muntelui.
Akkumuleringen av vann - spesielt kjent som den kunstige innsjøen Lacul Bicaz - er en av konstruksjonene fra kommunisttiden som ble gjort med ofre - før 1989.
REF Turiștii sunt încântați de peisajele de vis de la Lacul Bicaz: ”E foarte frumos. Splendoare”
CREASTA COCUSULUI - “Hanekammen”– et spesielt naturreservat i Maramures
Formasjonen CREASTA COCUSULUI ligger i den sentral-nordlige delen av Maramureș fylke - i den nordvestlige delen av Gutâi-fjellene omtrent 30 km nord for Baia Mare og Baia Sprie. Navnet på fjellformasjonen blir “ Hanekammen “om man skal oversetter direkte til norsk.
Dette området på 50 hektar ble i mars 2000 erklært som et vernet nasjonalt reservat.
Naturreservatet ligger på 1200 moh , toppen av fjellryggen ryggen 1450 moh. Formasjonen skal være et resultat av et vulkanutbrudd for over 14 millioner år siden - ifølge noen kilder.
REF - Ce este Creasta Cocoșului? Dyke, falie, fragment de crater vulcanic?
Den beste sommersesongen på kysten noensinne nærmer seg slutten
- Den beste sommersesongen registrert på den rumenske kysten nærmer seg slutten. På grunn av reisebegrensninger utenlands – og et tropisk sommervær - har rumenere selv fylt opp de rumenske badebyene som aldri før.
Sommeren 2021 har det vært over 1.500.000 flere turister på kysten enn i 2019. Dette er også 26% mer enn den beste sesongen registret hittil. Dette er utrolige og uventede tall sier bransjen.
På høstens første dag bekreftet hotelleierne at den rumenske kysten har kommet godt ut denne sommersesongen.
Nå setter hotellene ned romprisene med 70% fram til 30.september.
REF | Sezonul estival pe litoralul românesc se apropie de final. Hotelierii fac reduceri majore
Fantastisk utsikt fra Lespezi-toppen i Fagaras.
Utsikten som man får fra Lespezi-toppen i Făgăraş er helt fabelaktig. Og man kan klatre helt opp på toppen uten store problemer dersom har planlagt det hele godt..
”Hvis du elsker fjellene, men ennå ikke har besteget fjelltoppen Lespezi i Făgăraş -fjellene, bør du ikke gå glipp av denne muligheten når fjellstien er åpen” - skriver avisen ADEVARUL i en reportasje som er linket under.
Du må imidlertid være i god fysisk form - for dette er en seks timers rute. Klatresesongen er bare åpen for ikke-profesjonelle i noen få uker uker på den varmeste årstiden , deretter er oppstigningen bare for klatrere. - De syv toppene på over 2500 meters høyde i de spektakulære Făgăraşfjellene byr på et virkelig imponerende landskap. Å nå disse fjelltoppene krever ambisjoner og utholdenhet. Klatreturen er en strekning på 10 kilometer med en nivåforskjell på 1343 meter.
Lespezier er , ved siden av Negoiu og Cornul Călţunului, en av de tre høyeste fjelltoppene i den vestlige halvdelen av Karpatene. Og den femte høyeste i de rumenske Karpatene sett under ett-
Profesjonelle fjellklatrere kan besøke toppen året rundt, – vi andre kun noen uker om sommeren og høsten. – Midtvinters derimot er det helt på eget ansvar også for de profesjonelle – sier Fjellredningstjenesten i området. Som legger til at på dager med uvær vinterstid er alt stengt for alle – uansett fjellklatrernivå.
Priveliştea fabuloasă ce poate fi admirată de pe Vârful Lespezi din Făgăraş. Până când mai poate fi urcat în siguranţă
Citeste mai mult: adev.ro/qyohzz
Transfagarasan – en suksesshistorie
Høyfjellsveien TRANSFAGARASAN er en av de mest kjente veistrekningene i Europa, og den absolutt mest kjente veien i Romania.
Suksessen internasjonalt skyldes nok i første rekke det britiske programmet TOP GEAR som i mai 2013 kalte veien ; “Transfagarasan, the Greatest Driving Road in the world.” | Video lenger ned |
Det ikke mange vet er at denne veien som krysser Karpatene ble bygget i 1970 – årene av den rumenske hæren. Og faktisk som et mulig forsvarsverk mot Sovjetunionen. Det kommunistiske styret i Romania på den tid var mer eller mindre i konflikt med kommunistene i Moskva.
Og i landskapet rundt denne høyfjellsveien er det enda mer. Langs veien finner vi en annen ingeniørjuvel fra 60 –tallet: - nemlig demningen Vidraru.
Da prosjektene Transfăgărășan og Vidraru–demningen ble realisert var ikke turisme ikke tatt i betraktning i det hele tatt. Nicu Ceausescu , den tredje sønnen til diktatoren hadde en hytte i området med 15 rom – det var det eneste fritidshuset her på den tid. -
Som sagt: Transfagarasan var konstruert for en rask kryssing av fjellene i tilfelle problemer med Sovjetunionen. Vidraru -sjøen ble skapt kunstig med en demning, og målet var pragmatisk: produksjon av elektrisitet.
I dag er Transfagarasan en perle. Og en stor turistattraksjon. Mange vil oppdage denne delen av Romania, både rumenerne selv og utlendinger. Og våren er den mest fantastiske tiden på Tranfagarasan - sier de som har vært der flere ganger.
Lokale myndigheter mener veien kan utnyttes mye mer enn det som gjøres i dag. Og fylkesadministrasjonen i Arges mener de nasjonale myndighetene ignorerer veien. Nå vil fylket søke EU-midler slik at veien kan forbedres og muligens holdes åpent hele året.
GAMLEBYEN BUCURESTI har blitt et kjent møtested for turister fra hele Europa de siste årene
DE RUMENSKE BADEBYENE
Den rumenske riviera | Om de rumenske badebyene på norsk
CORBU | MAMAIA | MAMAIA NORD NAVODARI | MODERN CONSTANTA | EFORIE NORD | EFORIE SUD | COSTINESTI | NEPTUN | SATURN | MANGALIA | VAMA VECHE |