Timișoara er med sine 319000 innbyggere Romanias tredje største by - etter Bucuresti og Cluj Napoca, men foran Iasi og Constanta, Timisoara er administrasjonsby for fylket Timis.Det store flertallet i byen er rumenere, registrerte minoriteter er tyskere, ungarere og serbere. Timisoara er kjent internasjonalt som byen der revolusjonen mot kommunistregimet startet i 1989 - men Timisoara er mer enn "revolusjonsbyen". At Timisoara har blitt kåret til EUROPAS KULTURBY 2021 forteller mye om byens evne til å ta tak og tenke framover - og vise initiativ.
Timisoara er pr 2016 blitt en kommunikasjonshub av dimensjoner etter at RYANAIR har åpnet base på byens flyplass. - Fra før har rumenske Carpatair brukt byen som base, mens andre lavprisselskaper som WIZZ AIR sammen med Tarom og Lufthansa har brukt og bruker byens flyplass ca 10 km utenfor sentrum som stopover til og fra utenlandske destinasjoner. Fra Timisoara kan man fly direkte til og fra byer som Barcelona, Berlin, București Londra, Madrid, Milano, Munchen, Roma og Paris
Fra 2017 vil man kunne fly innenlands på direktestrekningene Constanta - Timisoara, Iasi - Timisoara i tillegg til den nåværende ruten Bucuresti - Timisoara. Billettprisene på disse rutene er allerede notert som Europas laveste priser på innenlandske flybilletter.
Byen er også et stoppested på veien for reisende til Serbia og Beograd. Det er også direkte togruter fra Timisoara til Sofia, Budapest og Wien. Og til den rumenske hovedstaden Bucuresti selvfølgelig.
Nærheten til Serbia, men også til Ungarn har betydd mye for byen opp gjennom tidene. Byen var også den første byen i Europa som fikk elektrisk gatelys på slutten av 1800 - tallet. Igjen noe som forteller om byen som ikke er redd for noe nytt.
Skandinaver kjenner ikke mye til Timisoara. Mens Bucuresti, Brasov, Constanta og Cluj ofte er på skandinavers reiserute, oppfattes Timisoara som off-track rent geografisk. Det er synd - for turistene går glipp av en av Romanias flotteste storbyer med Romanias kanskje mest gjestfrie og stolte innbyggere.
Timisoara er en vakker by. Parkene er mange og store, bygningene vel bevarte og byens gamle sentrum er åpne plasser med utecafeer og sosiale aktiviteter. Timisoara er hvert år vertskap for mange festivaler. Mest kjent er byens jazz- og bluesfestivaler som i første rekke samler et noe mer modent publikum enn dance-festivalene i andre rumenske storbyer. Bare Iasi og Bucuresti har flere kulturinstitusjoner enn Timisoara.
Byens teatre har også forestillinger på tysk, serbisk, ungarsk og noen ganger bulgarsk. Timisoara er en multikulturell by i alle betydninger av ordet. Timisoara har også egen opera og et eget filharmonisk orkester.
I tillegg til trikker, trolleybusser og vanlige busser, har byen som den første i Romania denne sommeren introdusert rutekanalbåter som elvekanalen Bega i byen. Timisoara har en rekke gode hoteller og pensjonater i alle prisklasser.
LES HVA TIMES MAGAZINE SKRIVER OM TIMISOARA
Europas kulturhovedstad 2023
Den rumenske byen Timisoara har overtatt den prestisjetunge tittelen Europeisk kulturhovedstad i 2023.
Dette sammen med byene Elefsina (Hellas) og Veszprém (Ungarn). Disse tre byene slutter seg til de mer enn 60 byene som har mottatt denne tittelen opp gjennom de siste årene både fra hele EU og utenfor.
I løpet av 2023 vil de nye europeiske kulturhovedstedene markere denne tittelen gjennom en rekke arrangementer, utstillinger og show.
Tittelen Europeisk kulturhovedstad demonstrerer rikdommen og mangfoldet til europeiske kulturer, stimulerer bærekraftig turisme og fremmer utviklingen av byer gjennom kultur. Tittelen har også en langsiktig positiv sosial og økonomisk innvirkning for både byene og naboregioner.
Byer som ønsker å få denne prestisjetunge tittelen må utvikle et kulturprogram med en sterk europeisk dimensjon, som fremmer aktiv involvering av innbyggerne og deres lokalsamfunn. Noe EU altså mener Timisoara har gjort ved å gi byen denne tittelen i år.