DEN RUMENSKE SVARTEHAVSKYSTEN   |  REISEMÅL ROMANIA   |   NYHETER   |    | Twitter |

" Kom som en gjest, dra som en venn "

" Kom som en gjest, dra som en venn "

Transfagarasan – en suksesshistorie

vedere de ansamblu a transfagarasanului la apus de soare

Høyfjellsveien TRANSFAGARASAN er en av de mest kjente veistrekningene i Europa, og den absolutt mest kjente veien i Romania.

Suksessen internasjonalt skyldes nok i første rekke det britiske programmet TOP GEAR som i mai 2013 kalte veien ; “Transfagarasan, the Greatest Driving Road in the world.” | Video lenger ned |

Det ikke mange vet er at denne veien som krysser Karpatene ble bygget i 1970 – årene av den rumenske hæren. Og faktisk  som et mulig forsvarsverk mot Sovjetunionen. Det kommunistiske styret i Romania på den tid var mer eller mindre i konflikt med kommunistene i Moskva.

Og i landskapet rundt denne høyfjellsveien er det enda mer. Langs veien finner vi en annen ingeniørjuvel fra 60 –tallet: - nemlig demningen Vidraru.
Da prosjektene Transfăgărășan og Vidraru–demningen ble realisert var ikke  turisme ikke tatt i betraktning i det hele tatt.  Nicu Ceausescu , den tredje sønnen til diktatoren hadde en hytte i området med 15 rom – det var det eneste fritidshuset her på den tid. -

Som sagt: Transfagarasan var konstruert for en rask kryssing av fjellene i tilfelle problemer med Sovjetunionen. Vidraru -sjøen ble skapt kunstig med en demning, og målet var pragmatisk: produksjon av elektrisitet.

I dag er Transfagarasan en perle. Og en stor turistattraksjon. Mange vil oppdage denne delen av Romania, både rumenerne selv og utlendinger. Og våren er den mest fantastiske tiden på Tranfagarasan -  sier de som har vært der flere ganger.

Lokale myndigheter mener veien kan utnyttes mye mer enn det som gjøres i dag. Og fylkesadministrasjonen i Arges mener de nasjonale myndighetene ignorerer veien. Nå vil fylket søke EU-midler slik at veien kan forbedres og muligens holdes åpent hele året.

Cum a devenit Transfăgărășanul o poveste de succes. Construit de armată, scopul inițial al drumului era cu totul altul


GAMLEBYEN BUCURESTI har blitt et kjent møtested for turister fra hele Europa de siste årene

TIPS BUCURESTI

Bucuresti- Romanias hovedstad

DE RUMENSKE BADEBYENE

Badeferie på rumenske "Litoral"

Den rumenske riviera | Om de rumenske badebyene på norsk

LANDSBYMUSEET

Brasov

Brasov
Video

Europas størsta spa | www.therme.ro

Europas størsta spa | www.therme.ro
Therme Bucuresti er Europas største spa åpnet i januar 2016.Klikk bildet for en presentasjon

Iasi

Iasi
Video

Barlad

Barlad
Video