" Kom som en gjest, dra som en venn "

" Kom som en gjest, dra som en venn "

“Romanias Maldivene”

Image

"Egreta" Lake Complex i Berzasca, Caraș-Severin fylke er et helt spesielt referansepunkt på turistkartet i Romania i 2024

EGRETA oppfattes som et eksotisk reisemål, med kallenavnet "Maldivene i Romania".

Innviet i 2015 med europeiske midler, har dette unike komplekset i Europa utviklet seg og utvidet, og tiltrekker seg flere og flere turister som er ivrige etter å oppleve en uforglemmelig ferie ved Donau-vannet.

Turister bor i de 15 hyttene som er hengt opp på påler over Donau de samme fasilitetene: en stue, et soverom og et moderne bad, forbundet med en lang pongtong til den rumenske siden av elven.

Prosjektet ble realisert med en total investering på 600 000 euro, hvorav 200 000 euro kom fra europeiske fond.

Nettsted:https://complex-egreta.ro/camere/

REF: https://ziare.com/complex-lacustru-berzasca/destinatie-turistica-maldive-romania-investitie-inspirata-turis-1883219

Togstasjonen i Romania som fascinerer utlendingene

Image

Romania har mange jernbanestasjoner med imponerende historier bak seg. Noen av dem er ekte perler og har til og med inspirert filmskapere.

Togstasjonen i Piatra Neamt er den spesielle jernbanestasjonen i Romania som dukket opp i en kjent film.. – Og stasjonen er en av de vakreste i Romania.

Stasjonen i Piatra Neamt har en spesiell hovedbygning med en arkitektur som ikke kan gå ubemerket hen av besøkende. Alt er skapt av en italiensk arkitekt som på den tiden var en venn av Romanias Kong Carol den første.

Piatra Neamț jernbanestasjon ble innviet 2. oktober 1923 og har siden blitt et ekte turistmonument.

I 2023 ble stasjonen rehabilitert og ser bedre ut enn noen gang, – dette takket være et prosjekt initiert av CFR.

Piatra Neamț jernbanestasjon ble innspillingssted for en av de viktigste rumenske filmene på internasjonalt nivå - og som hadde premiere i 1969.

Filmen «Tinerețe fără bătrânețe» var en adaptasjon av Mircea Eliades novelle og ble spilt inn på jernbanestasjonen i Piatra Neamt, - under nøye oppsyn av regissør Ford Coppola.

Fișier:Gara Piatra Neamt.jpg


REF | https://www.fanatik.ro/gara-din-romania-care-a-aparut-intr-un-celebru-film-american-frumusetea-ei-i-a-fascinat-chiar-si-pe-straini-20787142

Økende turisme, men i nye former

Turismul este în creştere, dar şi în schimbare / foto: Pixabay

Turismen øker i Romania.Som eksempel:I sommer er det 30% flere turister på den rumenske kysten enn tidligere år.

Hotellbransjen har enkelte steder både i fjellene og i badebyene hatt 100% dekning i august.

Men de klassiske turistbyråene er ikke like fornøyde. I Romania som i mange andre land har folk begynt å ordne sin egen ferie online.

Det gjelder alt fra flybilletter, lokal transport og bestilling av overnatting. Det gjelder også aktiviteter under ferieoppholdet.

Folk velger selv individuelle aktiviteter ut fra info og tilbud de finner lokalt direkte hos arrangøren. Charterturer er nå for det meste knyttet til fjerne reisemål og kortere ferieperioder som jul og nyttår.

Men bildet er variert. Nettjenesten Airbnb - som har vært en faktor i denne nye tendensen - har i det siste opplevd en uventet nedgang og har selv annullert over 200000 boligannonser grunnet klager og feilinformasjon.

På europeisk nivå har store reisebyråer som TUI i Tyskland først hatt en nedgang grunnet momentene over – men har i sommer året endret dette ved å satse på nye reisemål som for eksempel kjøligere regioner som Skandinavia i en sommer med ekstrem varme mange steder.


REF | https://tvrinfo.ro/analiza-turismul-este-in-crestere-dar-si-in-schimbare-calatorii-prefera-sa-si-rezerve-singuri-vacantele/

Over 200000 turister i de rumenske badebyene

Peste 200.000 de turiști se bucură de vacanță pe litoral. Care sunt cele  mai aglomerate plaje și cât costă o noapte de cazare - Știrile ProTV

Det er registrert over 200000 turister i badebyene denne helgen rundt 17.august. Det er antatt flere dersom man regner med de som bor privat. Det er mange statsansatte som har en langhelg i forbindelse med feiringen av Santa Maria den 15 august.

Og prisene har eksplodert og sjokkerer mange som også er regelmessige turister her i toppsesongen.Nå, på toppen av sesongen, starter en overnatting fra 600 lei per natt for et 3-stjerners hotell og går opp til 2000 lei for et 5-stjerners hotell. Og et måltid på en restaurant for 4 personer koster for eksempel rundt 500 lei. Et litt billigere alternativ ville være å spise på selvbetjeningen

De fleste av dem som tilbringer denne miniferien ved sjøen, valgte feriestedene i sør - Eforie, Costinești, Neptun og Jupiter, som tilbyr flere fasiliteter for barnefamilier. Men det er også veldig folksomt i Mamaia og Mamaia Nord.

Mens det er hetebølger inne i landet med + 41 i skyggen, er været ved havet mer levelig rundt + 30. Dette har også økt tilstrømningen til kysten. Toppsesongen antas å være over som vanlig etter 25.august. Og 9 september starter skolene og igjen lanseres lavpris-programmet “kysten for alle”


KILDE

https://stirileprotv.ro/divers/peste-200-000-de-turisti-se-bucura-de-vacanta-pe-litoral-care-sunt-cele-mai-aglomerate-plaje-si-cat-costa-o-noapte-de-cazare.html

Bjørn med tre unger versus utenlandske turister

o ursoaica se repede la turistii care se apropie de ea

En binne med tre unger sprang mot noen utenlandske turister som ville ta bilder av henne og ga henne mat.

Hendelsen skjedde på Transfăgărășan, på vei ned til Cârțișoara. Folk løp til bilene sine, og ingen ble skadet.

Stadig flere bjørner kommer ut av skogene. Dyr har blitt en farlig turistattraksjon.

«Bjørne-safari på Transfăgărășan» – slik lyder de nye kunngjøringene fra reisebyråene, som spekulerer i folks ønske om å se ville dyr på nært hold.


Les mer på: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/video-o-ursoaica-cu-trei-pui-s-a-repezit-la-turistii-care-s-au-apropiat-de - hun-å-ta-bilder-henne-på-transfagarasan-2897893

VIDEO PÅ LINKEN OVER

Bran – ikke bare Draculaslottet

Image

Bran, kjent for det berømte Draculaslottet er et populært reisemål blant turister.

Men: I tillegg til å besøke slottet, som tiltrekker seg med sin historie og legender, kan turister også utforske omgivelsene, hvor fjellstiene byr på spektakulær natur. Den ideelle tiden å besøke Bran er våren og høsten, når været er behagelig og landskapet er spesielt pittoresk.

Og deretter kan man også besøke Brasov og Fagaras som ikke er langt unna.

Mer om dette på rumensk her;


https://stirileprotv.ro/stiri/travel/idei-pentru-o-vacanta-superba-la-munte-in-romania.html

Flyplassen HENRI COANDA skal moderniseres

Image

Den største flyplassen i Romania, «Henri Coandă»i Bucuresti, skal moderniseres. Over 24 millioner euro skal investeres i renoveringen av passasjerterminalene. Samferdselsdepartementet ser også nå etter midler for å utvide flykapasiteten, ettersom passasjertrafikken har økt kontinuerlig etter pandemien.

Flyplassene i Timișoara, Iași, Cluj-Napoca og Tulcea har fått nye passasjerterminaler i vår. I Craiova skal investeringen være klar innen desember.

På den største flyplassen Otopeni vil imidlertid bare moderniseringsarbeidet starte inneværende år. - Arbeidene vil som nevnt koste over 24 millioner euro og skal først være klare om to og et halvt år. Det er den største investeringen på flyplassen "Henri Coandă" de siste 12 årene.

Passasjerene vil dra nytte av et nytt ventilasjons- og klimaanlegg. Terminalene får nye møbler. Lysutstyr skal skiftes ut og nye branndeteksjons- og signalanlegg skal installeres.


REF | TVR INFO

Ny hetebølge

Image

REF | https://stirileprotv.ro/stiri/vremea/cod-galben-de-canicula-in-bucuresti-si-in-15-judete-maxime-de-pana-la-38-de-grade-celsius-iar-noptile-vor-fi-tropicale.html

Butikker og restauranter på flyplassen Otopeni stengt grunnet ulovligheter

Image

Inspektører for forbrukervernet i Romania har stengt flere butikker, restauranter og kafeer på Henri Coandă lufthavn, etter at kontroller oppdaget en rekke uregelmessigheter.

Inspektørene  fant brudd på reglene hos flere økonomiske aktører som opererer i Otopeni lufthavns lokaler, spesielt hos de som selger mat. De fant matvarer som ikke respekterte temperatur og oppbevaringsbetingelser, vektforskjeller mellom det selgeren deklarerte og selve produktet, mangel på informasjon knyttet til ingredienser, uhygieniske tilberedningsområder og umerkede produkter.

Samtidig var teppet  i en passasjersalongflekkete og uhygienisk, og møblene var også ødelagte og uhygieniske. Totalt ble det utstedt 58 overtredelsesgebyrer på til sammen 547 000 lei.

15 bedrifter har også blitt helt stengt i 12 måneder.

Rett før denne kontrollrunden hadde pristilsynet gjort en egen aksjon der flere utsalgssteder ble bøtelagt og fratatt lisens for ekstrem overprising. Et sted solgte en kaffekopp for 50 lei-.


https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/nereguli-repetate-la-aeroportul-otopeni-mai-multe-magazine-si-restaurante-din-incinta-au-fost-inchise-din-cauza-neregulilor.html

GAMLEBYEN BUCURESTI har blitt et kjent møtested for turister fra hele Europa de siste årene

TIPS BUCURESTI

Bucuresti- Romanias hovedstad

DE RUMENSKE BADEBYENE

Badeferie på rumenske "Litoral"

Den rumenske riviera | Om de rumenske badebyene på norsk

LANDSBYMUSEET

Brasov

Brasov
Video

Iasi

Iasi
Video