" Kom som en gjest, dra som en venn "

" Kom som en gjest, dra som en venn "

VELKOMMEN TIL ROMANIA!

På de siste ti årene er antallet utenlandske turister i Romania fordoblet. Den mest dramatiske økningen har skjedd de siste tre årene, Først og fremst fordi standarden på hoteller og destinasjoner er vesentlig forbedret , internasjonal presse skryter av landet som billig og spennende - og fordi Romania er et trygt reisemål i en turbulent verden
. LES MER |


Denne siden: Nyheter og info om reisemål Romania

Denne siden: Nyheter og info om reisemål Romania
This site: About Romania as a travel destination in the Norwegian language

Kommentar: Tur–isme på rumensk

image

Tusenvis av utenlandske turister som kom til Bucuresti i forbindelse med den rumenske påsken ville også se Parlamentet. Det var stengt. - Sikkert de ansattes tur til å ta ferie som alle andre, men dårlig reklame for Romania som turistland.

Var det ingen administrative hoder som kunne sjekke om det var noen som kunne steppe inn som vikarer mot litt helligdagsbetaling? Nope…. Det samme med museer og andre severdigheter i den rumenske hovedstaden. Og enda mer komisk: Den eneste offisielle turistinfomasjonen i byen holdt også påskestengt.

En amerikansk turist om ble intervjuet om saken på en herværende TV-kanal sa at guiden deres sa at i alle fall klubbene og barene i Gamlebyen var åpne. “ Men at vi har kommet hit for å se oss rundt, ikke for  å drikke øl “ avsluttet mannen sammen med sin kone.…..

Kanskje noen vil si man kan gjøre begge deler, men kanskje i tur og orden. Med Parlamentet som en av Bucuresti mest promoterte symboler blir det bak mål å stenge stedet i en stor turisthelg. Vi forstår amerikanerens skuffelse.

Påsken 2018 ble en overraskelse for turistbransjen på den rumenske kysten. Eller rettere sagt luksushotellene i Mamaia. Belegget var 90%  Selv med svært dyre feriepakker. -  Dette etter en meget aktiv reklameføring online og på TV av bransjens hotelleierforening.  Igjen: Reklame for de kjente hotellene i Mamaia – ikke andre badebyer.

Flere lokalaviser i Constanta har i det siste omtalt en forbrukerstudie som har sett på prisene på feriepakker på den rumenske Svartehavskysten i sommersesongen 2018 som er rett rundt hjørnet. Og studien viser flere ting:

- DYRERE I MAMAIA ENN I UTLANDET : Det er dyrere med feriepakker  i Mamaia enn feriepakker i samme format og av samme standard i Hellas, Bulgaria, Kroatia og Tyrkia.

- DYRT I MAMAIA – BILLIG I ANDRE RUMENSKE BADEBYER: Det er meget stor forskjell på prisene i Mamaia og badebyene sør for Constanta. Ferieopphold i disse byene er ofte meget billigere enn i Hellas, Bulgaria, Kroatia og Tyrkia

- SKILLER IKKE MELLOM MAMAIA OG MAMAIA NORD: Promoteringene skiller dårlig eller ikke i det hele tatt mellom Mamaia og Mamaia Nord – som egentlig er to helt ulike ferieområder. Opphold i Mamaia Nord kan være halvparten så dyre som hos naboen. Mamaia ligger i Constanta kommune, Mamaia Nord ligger i Navodari kommune.

- ONLINE BOOKING GIR IKKE FORDELER:Det er ingen store forskjeller i pris mellom å bestille selv online eller gjennom et reisebyrå på den rumenske kysten. Unntaket er er EARLY BOOKING, men denne ordningen er ikke kjent blant utlendinger.

Strukturen og utbyggingen på den rumenske Svartehavskysten har endret seg mye de siste fem årene. Mange utflyttede rumenere er ikke oppdaterte i det hele tatt på endringene når de snakker med sine kollegaer  og venner i utlandet. Og rumensk myndigheter setter på mange måter fortsatt likhetstegn mellom Mamaia og den rumenske riviera når de skal overbevise utlandet.

I praksis er dette misvisende. Selv om de kanskje tror at Mamaia passer best for pretensiøse utlendinger. Men flere utenlandske turister som har opplevd flere badebyer sier at de andre badebyene er mye mer rumenske og personlige enn Mamaia.I tillegg forandrer bildet seg.

Mens badebyen VENUS stod for de mest synlige oppdateringen i 2017, er området MAMAIA NORD NAVODARI under en nesten dramatisk utbygging nå i 2018. Over 40 helt nye hoteller, leilighetshoteller og pensjonater er bygget eller under bygging i Mamaia Nord bare det siste kalenderåret – i TILLEGG til eldre som blir renoverte.

Det er over et tiår siden et kystområde har opplevd en slik boom med investeringer og nyetableringer. Er du i tvil er det bare å ta en tur på den firefelts nye bulevarden som fortsetter etter kommunegrensen mellom Constanta og Navodari. Den nye trenden med leilighetshoteller er også synlig her.

Etableringene skjer på begge sider av veien. Midtpartiet mellom Navodari og Constanta kan nok i sommer ærlig talt bære preg av å være en byggeplass. Men strandlinjen er urørt og er en av de beste, er romsligere og har mer sandplass enn i Mamaia, og mindre påtrengende kommers. Og til nærmere Navodari man kommer til billigere er det med servering og andre tjenester.

Området er også kysten mest populære surfeområde – ikke minst for kitesurfere. Her også tre gode campingplasser. I feriekoloniområdet rett før Navodari er kystens nordligste gågate ned mot stranda med kystens klart billigste halvlitere. Lebadastranda - som dette område kalles -  preges av moldovenere, lokalbefolkningen og folk fra andre deler av Romania som har spart i noen måneder for å kunne ta en badeferie. Kontrasten til Mamaia er fascinerende.

EFORIE NORD er en annen badeby som er undervurdert i myndighetenes promotering. Eforie Nord er sammen med vakre “fordums”Neptun små bysamfunn som har et liv året rundt, men som nesten tidobler sin befolkning sommerstid.

Eforie Nord er den rumenske middelklassens ferieby, og er populær blant familier pga aktivitetstilbudet og at trafikken styres i hovedsak utenfor sentrum. Men ungdom lokkes også til byen og det meste er langt billigere enn i Mamaia, ikke minst på overnatting.

Eforie Nord er godt likt av nordmenn som kommer igjen og igjen. Det forteller at byen har truffet et skandinavisk marked – som i gamle dager da REISELEDEREN arrangerte turer også til Eforie.

En annen perle som overses er SATURN som ligger i forlengelsen av den vakre byen Mangalia. Flere hoteller har basseng rett på eller rett ved stranda. Og man kan gå inn til Mangalia langs strandpromenaden. Prisnivået er som i Eforie.

DELTAET er sammen med Bucuresti og Transilvania året rundt - og kysten om sommeren - de reisemålene i Romania som trekker til seg flest turister, det være seg innfødte eller utenlandske. Det skal mye til for ikke å bli helbegeistret av det rumenske Donaudeltaet, våtmarksområdet er unikt og imponerende.

Men igjen blir et besøk i området en utfordrende tur – isme når man skal til og fra. Togforbindelsen mellom Tulcea og Bucuresti er mangelfull, og tidvis kronglete, og flyplassen i Tulcea er neglisjert. I perioder helt uten trafikk. Mange operatører vet ikke engang at den eksisterer. Den lokale hotelleierbransjen i Deltaet har lenge klaget på dette – uten at det skjer noe på regionalt eller nasjonalt plan politisk.

Romania er et spennende, vakkert og flott og ikke minst unikt reisemål. Og enda flottere og enda mer trivelig dersom man i tillegg velger sideveier og ser litt bortenfor de vanlige reklameparolene om landet. Og godtar en viss tur – isme.

RED |

Infogrammer om vakre Romania


Alt du trenger å vite for å ordne deg en ferie på den rumenske sommer - riviera

MEDIA OM ROMANIA SOM REISEMÅL

TIPS BUCURESTI

Bucuresti- Romanias hovedstad

ROMANIAS HOVEDSTAD

THERME BUCURESTI

THERME BUCURESTI
Therme Bucuresti er Europas største spa åpnet i januar 2016.Klikk bildet for en presentasjon

Den rumenske riviera | Om de rumenske badebyene på norsk

Rumenske badebyer: SATURN

VÅR FACEBOOKSIDE

VÅR FACEBOOKSIDE
Destinasjon Romania