" Kom som en gjest, dra som en venn "

" Kom som en gjest, dra som en venn "

Rumensk påske

Destinasjon Romania sitt bilde.

Mens det er påskeaften i Norge i dag, er det rumensk palmesøndag i morgen. Altså den ortodokse påsken kommer en uke seinere dette året enn den katolske og protestantiske.

Det store flertallet av rumenerne feirer påske påskesøndagen med et stort måltid sammen med familien.Man hilser hverandre med ordene " Kristus har stått opp fra de døde " og man skal svare " Ja det er sant, Kristus har stått opp fra de døde "

Påsken i Romania feires med ritualer fra den ortodokse kirke.Påskefeiringen går over en langhelg og avsluttes en uke etter med feiringen av " de gode åndene " der man ærer slekt og venner som er døde.

Langfredag kalles DEN STORE FREDAGEN eller LIDELSESFREDAGEN på rumensk og markerer dagen da Jesus ble korsfestet. Nytt i år 2018 er at LANGFREDAG også er erklært som offentlig fridag i Romania.

På påskeaften går folk til kirken for å være til stede ved midnattsmessen. De tar med seg påskekake, egg og kjøtt som blir velsignet av prestene.

Fra og med skjærtorsdag begynner folk å male egg i en rekke farger. Den dominerende fargen er rød, men også andre farger er brukt - gul, grønn, blå og eventuell svart. Dekorerte egg er en viktig del av påskefeiringen, eggene skal spises i løpet av påsken og før man tar av skallet skal eggene kakkes mot andre malte egg som venner eller slektninger skal spise.

Den spesielle påskekaken, kjent som Pasca, skal bakes på skjærtorsdagen. Pasca skal være rund eller rektangulær. Skallene fra eggene som brukes til Pasca skal kastes i nærmeste elv ifølge tradisjonen. Da kan alle gode mennesker langs elva se at påsken har kommet, sier de som har levd lenge.

I noen regioner (Bukovina, Transylvania) finnes en påsketradisjon som kalles " å vanne ". På påskemandag morgen tar guttene en bøtte med vann og går til husene i nabolaget med ugifte jenter. Hvis de finner noen av de ugifte jentene sovende, skal guttene kaste vann på dem. Jenta vet da at hun skal bli gift om ikke så altfor lenge, og som takk skal hun gi gutten med vannbøtta et dekorert egg eller påskekake.

GOD PÅSKE - UANSETT HVOR DU MÅTTE VÆRE!

Red


GAMLEBYEN BUCURESTI har blitt et kjent møtested for turister fra hele Europa de siste årene

TIPS BUCURESTI

Bucuresti- Romanias hovedstad

MEDIA OM ROMANIA SOM REISEMÅL

DE RUMENSKE BADEBYENE

Badeferie på rumenske "Litoral"

Den rumenske riviera | Om de rumenske badebyene på norsk

LANDSBYMUSEET

Brasov

Brasov
Video

Europas størsta spa | www.therme.ro

Europas størsta spa | www.therme.ro
Therme Bucuresti er Europas største spa åpnet i januar 2016.Klikk bildet for en presentasjon

Iasi

Iasi
Video

Barlad

Barlad
Video