" Kom som en gjest, dra som en venn "

" Kom som en gjest, dra som en venn "

VELKOMMEN TIL ROMANIA!

På de siste ti årene er antallet utenlandske turister i Romania fordoblet. Den mest dramatiske økningen har skjedd de siste tre årene, Først og fremst fordi standarden på hoteller og destinasjoner er vesentlig forbedret , internasjonal presse skryter av landet som billig og spennende - og fordi Romania er et trygt reisemål i en turbulent verden
. LES MER |


Denne siden: Nyheter og info om reisemål Romania

Denne siden: Nyheter og info om reisemål Romania
This site: About Romania as a travel destination in the Norwegian language

En prat med Egil som importerer rumensk vin til Norge

EGILEREgil Kjær er mannen bak fimaet SuntVinuri som er den største importøren av rumensk vin til Norge. Vi har stilt han noen spørsmål i den anledning.

RP: Hvordan oppstod ideen med å selge rumensk vin i Norge?

Jeg var utstasjonert i Romania i en del tid. Jeg ankom landet med fordommer om gamle, møkkete vinkjellere, halvoksidert vin infisert med bakterier og annen styggedom og intetsigende, kjedelige viner med varierende sukkerinnhold.

Et møte med de to transylvanske produsentene Liliac og Balla Gaza i den utmerkede vinbaren Tasting Room i Bucuresti fjernet det jeg måtte ha av fordommer. i denne vinbaren jeg møtte jeg druene Fetească alba, Fetească regala og Fetească neagra for første gang.

Feteasca betyr jomfru eller ung pike. Feteasca alba, den hvite jomfru, kjennetegnes ved høy syre, mineralitet og urter over gul frukt, mens den kongelige jomfruen Fetească regal har mer personlighet. Den rode Fetească neagra, den sorte jomfru, gir gjerne krydrede,  plommesmakende viner med bløte tanniner.

Viner av disse druene var ikke tilgjengelig i Norge og jeg så et potensiale for salg av disse utmerkede vinene i Norge.

RP: Hva er de største utfordringene med rumensk vinsalg i Norge?

Fordommene om rumensk vin er helt klart den største utfordringen.

Vår strategi var følgelig å spre kunnskap om Romania og rumenske viner. Vi inviterte to av Norges fremste vinskribenter, Heidi Jaksland Kvernmo og Christer Byklum til smaking og omvisning på noen av de beste vingårdene.Heidi Jaksland skriver blant annet: Romania er et spennende vinland med naturlige forutsetninger for å produsere god vin.

Det er under tiden skrevet flere artikler som er publisert i Norges ledende vin magasiner, «Vin & Brennevin», Bulletin m.fl. Besøk på vinklubber bidrar også sterkt  til å åpne norske sinn for disse fremragende vinproduktene.

RP: Har du noen rumenske og /eller norske samarbeidspartnere?

Vi har en koordinator i Romania som legger til rette for besøk, gjør avtaler med vingårder og ivaretar praktiske forordninger som transport mm. I Norge har vi inngått et salgssamarbeid med en profesjonell salgsorganisasjon som vil ivareta salget av våre viner i tiden fremover. Vi har videre et markedsføringssamarbeid med et firma som har spesialisert seg på digital markedsføring.

Vi har jo også av praktiske hensyn et greit samarbeid med et firma om lagerhold, distribusjon mm. - Vi har også et bra samarbeid med Visit Romania. Sist men ikke minst vil jeg berømme den rumenske ambassaden og ambassadøren for deres entusiasme og velvillige bistand.

RP Hvilken oppfatning har det norske markedet av rumensk vin generelt slik du ser det?

Det norske markedet består av oppfatninger om at «franske viner er best» eller Italienske for den saks skyld. Så langt vet vi at det finnes en del rumenere i Norge som setter pris på rumensk vin.På samme måte som at de store vinlandene produserer viner av svært varierende kvalitet, vil det samme gjelde for rumensk vin. Vi søker de 5% beste kvalitetsvinene i vår portefølje.

Vi er videre opptatt at våre viner representerer noe nytt, og satser derfor på de lokale rumenske druene i stedet for de meget utbredte internasjonale druene.

CollageMaker_20180111_172909650[5251]RP: Etter det vi vet er SUNT VINURI den største importør av rumensk vin til Norge. Hvilke rumenske viner er det som selger mest?

Våre viner lanseres under logoen SuntVinuri. Vi ønsker å skape en forståelse for at SuntVinuri står for kvalitetsvin produsert av rumenske lokale druer.

Våre bestselgere er :Furmint Stonewine fra Balla Geza. Selges I VMP Bu. Artikkel nr 7717301 og pris 189.50

Christer Byklum beskrev denne vinen slik: «Pale lemon yellow. Apples, minerals, some smoky notes, pears, touch of apricots. Fresh acidity, fruity, smoky, minerals, some peach, vanilla, spicy touch, good length. I think the best Furmint I have tasted. 90”

Vi har videre hatt suksess med: Cadarca Stonewine fra Balla Geza. Selges i VMP BU under artikkelnr. 7717001 Pris kr 190.50

Christer Byklum skrev om denne vinen: «Bright ruby. Scented, fruity, smoky minerals beneath, touch of liquorice, floral, depth and lighter notes, like the scent of a Burgundy mixed with the fruitiness of a pure Barbera. Fresh acidity, ripe tannins, leaner palate, fresh and fruity. The palate doesn't quite follow up the beautiful nose, lovely freshness. Beautiful. 90”

RP:Hvilke rumenske vinområder og vinmerker anser du som de aller beste?

Vi kjøper viner fra de fleste vinregioner i Romania. Vi finner flotte kvalitetsviner i de fleste regioner. Det vi anser som viktigere enn regioner, er Ønologen. En dyktig ønolog kan produsere kvalitetsvin av de fleste druer. 

RP: Er det stor prisforskjeller på en flaske vin i Romania og den samme i Norge?

Det norske prisnivået er påvirket av alkoholavgifter og høy merverdiavgift. Det ligger i sakens natur at rumenske viner kan kjøpes billigere i rumenske vinbarer.

RP:Når du selv er i Romania, hvilke områder eller reisemål vil du anbefale til folk som aldri har vært i Romania tidligere? Og hvorfor?

Personlig liker jeg Moldova og trives veldig godt i Iasi, Jeg er også veldig glad i områdene rundt Sinaia. Selvfølgelig også Bucuresti med det rike kulturlivet, i særdeleshet Operaen.

Romaniaposten ønsker Egil Kjær og SUNTVINURI lykke til videre med salget av utmerket rumensk vin i Skandinavia. Vin og vininnhøstingen i Romania er en viktig trivselsfaktor for oss som bor fast i dette landet. Og vi kan også minne alle om at Dronning Elisabeth i UK de siste 16 årene daglig har tatt og tar seg et glass rumensk vin - og kun rumensk -  for å holde seg i form.

RED

Infogrammer om vakre Romania


Alt du trenger å vite for å ordne deg en ferie på den rumenske sommer - riviera

MEDIA OM ROMANIA SOM REISEMÅL

TIPS BUCURESTI

Bucuresti- Romanias hovedstad

ROMANIAS HOVEDSTAD

THERME BUCURESTI

THERME BUCURESTI
Therme Bucuresti er Europas største spa åpnet i januar 2016.Klikk bildet for en presentasjon

Den rumenske riviera | Om de rumenske badebyene på norsk

Rumenske badebyer: SATURN

VÅR FACEBOOKSIDE

VÅR FACEBOOKSIDE
Destinasjon Romania