Vatra Dornei ligger i den nordøstlige delen av Romania og er oversett som feriested av vestlige turister.
Øst.europeiske og asiatiske turister sammen med rumenske turister har derimot oppdaget stedet som et flott skisportsted vinterstid med behagelige priser.
Her er også en serie med lokale kulturarrangementer som setter denne moldaviske regionen på reiselivskartet.
Alba Iulia er hovedstaden i Alba fylke. Byen ligger i regionen Transilvania og har en historie som strekker seg tilbake til antikken.
Alba Iulia har vært bebodd i over 2000 år og har vært et viktig senter for forskjellige kulturer og sivilisasjoner. Byen var kjent som Apulum i den romerske perioden og hadde en strategisk betydning på grunn av sin beliggenhet.
Byens mest kjente landemerke er Alba Carolina-festningen. Denne store festningen ble bygget på 1700-tallet og er en imponerende militærstruktur med store vollgraver og murer. Inne i festningen finnes det vakre parker, kirker, museer og historiske monumenter.
Unionens katedral, også kjent som kroningskatedralen, ligger inne i Alba Carolina-festningen. Denne kirken er kjent for å være stedet der Transilvania ble forent med Kongeriket Romania i 1918.
Alba Iulia Unions-museum ligger også inne i festningen og er dedikert til historien og kulturen til Alba fylke og foreningen av Transilvania med Romania. Museet har en imponerende samling av historiske gjenstander, dokumenter og kunstverk.
Byen har også en gammel festning som er kjent som Alba Iulia Citadel. Denne festningen har også en lang historie og er et flott sted hvor man kan spasere rundt og nyte den vakre arkitekturen.
I tillegg til severdighetene nevnt over har Alba Iulia også andre attraksjoner, inkludert St. Michaels-kirken, Batthyaneum-biblioteket og Alba Carolina universitetet.
- Therme Bucuresti ligger nord for Bucuresti, kun 10 minutter fra byens sentrum. Therme er det største avslapnings- og underholdningssenteret i Europa, bygget grønt etter et konsept for en moderne livsstil, dedikert velvære.
Åpent 365 dager i året, har anlegget i snitt mer enn 3500 besøkende om dagen og på topp-dager går tallet opp til 7500 besøkende. I 2016, det første driftsåret, ble Therme Bucharest det største turistmålet i Romania og tok imot mer enn 1,2 millioner besøkende.
Therme Bucharest er tildelt LEED Platinum-sertifisering for grønne bygninger, og er det første velværeanlegget av denne typen som er tildelt sertifikatet Platinum.
Vannrensesystemet er en ytelse i verdensklasse og prosessen realiseres gjennom ozonering. Det termiske vannet, som hentes opp fra 3000 m dyp, forsyner alle de 10 bassengene (innendørs og utendørs), temperaturen holdes konstant på 33 grader Celsius.
- Constanța er en viktig havneby og er også en av de største byene i Romania. Byen er den femte største dersom man regner fastboende innbyggere. Om sommeren flerdobles folketallet.
Som havneby er bare Rotterdam større i Europa når det gjelder godstrafikk. Situasjonen i Ukraina har økt trafikken betydelig.
Constanța har en lang historie og er kjent for å være en av de eldste bosetningene i regionen. Byen har en rik kulturell arv og har flere historiske monumenter og severdigheter. En av de mest kjente attraksjonene er det romerske amfiteateret, som ble bygget på 100-tallet e.Kr. - Og Cazino-bygget i havna er på mange måter byens landemerke.
Constanța har også vakre strender som tiltrekker seg turister fra inn- og utland. - også i sentrum av byen. Her arrangeres også Europas største popfestival på strand sommerstid: NEVERSEA
Byen har også et livlig natteliv, med et bredt utvalg av restauranter, barer og nattklubber. Byen har også et aktivt idrettsliv - med flere kjente profesjonelle idrettsutøvere.
Constanța er et flerkulturelt og flerspråklig samfunn, og man kan finne innflytelse fra forskjellige kulturer i maten, arkitekturen og folket i byen. Byen har også en blomstrende kunst, teater- og musikkscene, med flere ulike forestillinger, konserter og arrangementer året rundt.
Sibiu er hovedstad i Sibiu fylke. Byen ligger i den historiske regionen Transilvania i sentrale Romania. Sibiu har en rik historie og er kjent for sin godt bevarte middelalderarkitektur.
Byen ble grunnlagt av tyske nybyggere på 1100-tallet og ble senere en viktig handels- og håndverkssenter i regionen. Sibiu har vært under innflytelse av forskjellige kulturer og er påvirket av tysk, rumensk og ungarsk kultur. Byen har også vært et sentrum for den tyske minoriteten i Romania.
En av de mest kjente attraksjonene i Sibiu er det historiske sentrumet, som er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Det historiske sentrumet er preget av smale brosteinsgater, sjarmerende hus i forskjellige farger og historiske bygninger. Blant de viktige landemerkene er Brukenthal-palasset, Rådhusplassen og De tre byhallene.
Sibiu er også kjent for sin kulturelle scene og er vertskap for forskjellige festivaler og arrangementer, inkludert Sibiu International Theatre Festival, som er en av de viktigste teaterfestivalene i Europa.
Craiova er Romanias 6. største by og hovedsete for Dolj fylke.
Craiova er et av de viktigste akademiske, kulturelle og industrielle sentra i Romania.
Byen er beliggende nær østsiden av elven Jiu i sentral-Oltenia. Craiova er den viktigste kommersielle byen vest for București, og er den viktigste byen i Oltenia.
Byen har historisk sett også overlevd som et regionalt handelssenter - tross et jordskjelv i 1790, en pest i 1795, og et tyrkisk angrep i 1802 da byen ble brent ned.
Mer fra oss om denne flotte byen finner du også på linken under
Romania er promotert i Storbritannia på 250 busser i London, Manchester, Birmingham og Liverpool. Bybussene bærer budskapet "Hopp om bord til Romania"
Ministeriet for økonomi, entreprenørskap og turisme (- MEAT) - intensiverer innsatsen for å promotere Romania som turistdestinasjon i Storbritannia. - Blant annet med denne utendørskampanjen gjennomført på busser i de fire nevnte byene.
Dette startet da Romania deltok på den internasjonale reiselivsmessen «World Travel Market» (WTM) som fant sted denne uka 5 – 7.november. Her hadde Romania 35 medutstillere - ,inkludert rumenske turoperatører, hotelleiere, turistforeninger og administrasjoner i ulike rumenske regioner.
følge MEAT vil denne promoteringen i november på bussene i de britiske byene gjentas rundt vinterferien - og har som mål å tiltrekke britiske og internasjonale turister til Romania.
Byggefirmaet Iulius har skapt etter det mange mener er Romanias vakreste urbane hager. Dette i byer som Iasi, Timisoara og Cluj Napoca Firmaet har de siste årene hatt millioner av euro i fortjeneste etter å ha tatt på seg store byggeprosjekter og samtidig forpliktet seg til å skape grøntområder på de store tomtene til prosjektene.
IULIUS-porteføljen inkluderer for tiden tre urbane hager bygget fra bunnen av, til sammen en investering på over 19 millioner euro i Iași, Timișoara og Cluj-Napoca. I tillegg er disse hagene et konkret uttrykk for selskapets forpliktelse til bærekraft og skape et sunt miljø for lokalsamfunn.
Dermed har parkene Palas (Iași), Iulius Gardens (Timișoara) og Iulius Parc (Cluj-Napoca) blitt noen av de mest elskede stedene å slappe i Romania av fordi de tilbyr en flukt ut i naturen midt i byen.
Men hagene er også en åpen scene for arrangementer, utstillinger og konserter som liver opp livet i byen der de ble utviklet. Utformet fra bunnen av og befolket med hundrevis av arter av planter og trær hentet fra ulike hjørner av Europa, er IULIUS-hager laget for å forskjønne og revitalisere urbane sentre.
Dette har gjort disse urbane hagene til ekte grønne oaser og et samspill mellom natur og samfunn.
Den historiske jernbanestasjonen i Focsani har blitt revet for å bygges opp igjen til en stasjon med europeiske standarder. Stasjonen ble erklært et historisk monument tidligere, men er nå en moderne, imponerende bygning. Dusinvis av tog ankommer hit hver dag.
Flere stasjonsbygg på flere jernbanestasjoner i Romania rives nå ned for å gi plass til moderne bygninger.
På den tiden da Romania var uten forbindelse til Europa med jernbaner, hadde kong Carol I ambisjon om å endre dette. Den nærmeste forbindelsen til Europa var Donau, og dermed ble jernbanelinjene til elver og Donau-regionene utviklet fra ulike rumenske byer
Linjen fra Roman til Mărășești ble bygget over elven Siret til Tecuci, og byen Focșani ble en stasjon midtveis - uten å være knyttet til Moldova eller Muntenia. Det var imidlertid mange mennesker som ønsket å nå Bucuresti med tog og derfor ble linjen til Bucuresti bygget..
Byggingen tok to år. I 1881 gikk de første passasjertogene via Focșani stasjon til hovedstaden. Offisielt fant innvielsen sted 18. oktober 1881 i nærvær av kong Carol I, dronning Elisabeta og Ion C. Brătianu.
Oradea er en by med 200000 innbyggere som ligger i den vestlige delen av Romania nær grensen til Ungarn. Byen er hovedstaden i Bihor fylke.
Oradea har en rik historie og har vært bebodd i flere tusen år. Byen har vært under innflytelse av forskjellige kulturer og riker, inkludert romere, ungarere, osmanere og østerrikere. Dette mangfoldet av påvirkninger har satt sitt preg på byens arkitektur og kultur.
Byens arkitektoniske arv er bemerkelsesverdig, og den har en blanding av forskjellige stilarter, inkludert barokk, nyklassisisme, jugendstil og art deco. Oradea har en vakker historisk sentrum med brosteinsbelagte gater, vakre bygninger og en imponerende festning. Alt er tatt godt vare på og byen nyter besøk fra utenlandske turister året rundt. Mange mener Oradea er Romanis vakreste storby.
Oradea er også kjent for sine varme kilder og spa-anlegg i nærheten av byen. Byen har flere termiske bad hvor besøkende kan slappe av og nyte de helsebringende egenskapene til de varme kildene.
Byen har også et aktivt kulturliv, med teatre, museer og kunstgallerier. Oradea har også flere festivaler gjennom året, inkludert musikkfestivaler, teaterfestivaler og matfestivaler.
Oradea er et viktig handels- og økonomisk senter i regionen. Byen har et velutviklet næringsliv og tiltrekker seg investeringer innen forskjellige sektorer – også utenlandske investorer – spesielt innen informasjonsteknologi og tjenesteyting.
Cluj-Napoca er den nest største byen i Romania med 328000 innbyggere. Byen ligger i regionen Transilvania og er administrasjonssenteret for Cluj fylke.
Cluj-Napoca har en rik historie som strekker seg tilbake til romertiden da den ble grunnlagt som en romersk koloni kalt Napoca. Byen har vært under innflytelse av ulike kulturer og imperier gjennom årene, inkludert ungarerne, østerrikerne og tyskerne.
Byen er kjent for å være et viktig akademisk, kulturelt og økonomisk sentrum i Romania. Det er flere universiteter og høyskoler i byen, inkludert det prestisjetunge Babeș-Bolyai-universitetet. Cluj-Napoca tiltrekker seg studenter fra hele Romania og fra andre land.
Cluj-Napoca har også et rikt kulturliv, med mange teatre, museer og kunstgallerier. Byen er vertskap for en rekke festivaler, inkludert Transilvania International Film Festival, som er en av de største filmfestivalene i Sentral- og Øst-Europa.
Byen har også en livlig musikkscene og er hjemsted for flere musikkfestivaler og konserter. Festivalen UNTOLD er en av de største popfestivalene i Europa – en festival trekker til seg internasjonale toppartister hver sommer. Cluj-Napoca har en vakker historisk arkitektur, inkludert det imponerende St. Michael's-katedralen og Banffy-palasset.
I tillegg har Cluj-Napoca et variert utvalg av restauranter, kafeer og utesteder, og byen har et pulserende natteliv.
Byen har også et av de høyeste snittlønningene i Romania og er på mange måter også et IT-senter.
Romania er ikke kjent i Skandinavia som et vinterreisemål, men dette bildet endres.
Stadig flere oppdager Romania som et vintersportreisemål, ikke minst fordi prisene er relativt lave mange steder og miljøet annerledes og mer lokalt preget - og after ski er variert.
Nordmenn er også registret med opphold i POIANA BRASOV sist vinter. Likevel, de fleste utenlandske turistene vinterstid kommer fra England, Italia, Tyskland, Be - Ne - Lux og Frankrike -
Vinterdestinasjonen Romania er derimot mye mer enn Poiana Brasov - noe slidepresentasjonen under viser
Lake Scropoasa ligger i Bucegi-fjellene, i dalen til Ialomita-elven. Det er en kunstig innsjø skapt av en dam bygget i 1929 for vannkraftformål. Innsjøen ligger i en høyde av 1197 moh, og maksimal dybde er 15 m.
Den fantastiske innsjøen mellom Cheile Orzei og Cheile Zănoagei sjarmerer ved første blikk. Det er definitivt et sted som må sees minst en gang i livet.
Med start fra Lake Scropoasa kan du ta turer til Padină, fossen Seven Springs, Cheile Zănoagei og hyttene i Bolboci og Zănoaga
Sammen med disse kan du også besøke Ialomiței-hulen, huleklosteret og Cocora Hermitage.
Tilgang til disse stedene kan gjøres med bil og i høyden en taubane.
Utenlandske journalister reagerte umiddelbart etter å ha sett bildene av Vinicius Jr. på en blokk i hovedstaden i Romania.
"Et stort veggmaleri av Vinicius Jr. dukket opp midt i sentrum av Bucuresti. Dette skjedde mindre enn 72 timer etter at Vini gikk glipp av Ballon d'Or og Rodri vant den. Det ser ut til at Vinicius har lojale fans over hele verden, som dette veggmaleriet beviser," - bemerket Tribuna.com.
Også den berømte amerikanske publikasjonen Bleacher Report reagerte. - Og brasilianerne på Planeta do Flamengo la merke til Vinicius Jr.-veggmaleriet.
Flere omtaler i flere land av dette finnes på linken under
Arbeidene med en ny terminal på Mihail Kogălniceanu internasjonale lufthavn i Constanta er nesten fullført. Terminalen vil stå klar i begynnelsen av neste år. Men arbeidene med et nytt kontrolltårnet vil ta lenger tid..
Når det gjelder investeringen er dette servicemessig en utvidelse av den eksisterende flyplassterminalen. Dette inkludert levering av utstyr og varer som sendes via eller til flyplassen.
Prosjektet har som mål å betjene 400 passasjerer som har avganger/ankomster samtidig i rushtiden. De to terminalene vil bli helt uavhengige bygninger. I dag opererer flyplassen med en enkelt terminal
Utvidelsen av den eksisterende terminalen er et viktig element i utviklingen av Mihail Kogălniceanu Constanța internasjonale lufthavn.
Inkludert en betydelig utvidelse av passasjertrafikken med nye destinasjoner. .
Etter måneder med fiskeforbud blir Donaudeltaet i Romania et fiskeparadis om høsten.
Utover lidenskapen for fiske ønsker mange å komme seg unna byene de vanligvis bor i. Og mange turister sover i telt der Donau ender opp i Svartehavet. - Dette siden mange ønsker at opplevelsen skal være så autentisk som mulig. Og fordi været er ok overnatter de i telt på stranden med Svartehavet i forkant og Deltaet bak.
For de som ønsker mer komfort, er opphold på gjestehus nå billigere. Rundt 200 lei koster et døgn på pensjonater som har en høy standard og flere tilbud.
Et annet tilbud mange benytter seg av er en dag med lokalbefolkningen i båt der man driver tradisjonelt fiske med garn. – Et eksempel: 20 kilometer fra den fascinerende landsbyen Jurilovca i Lipovci, kan man nå Gura Portiței med båt, – et område som er fiskernes favorittsted.
Det er også aktiviteter for de som ønsker å sette seg inn i lokalbefolkningens skikker. Gjestene tilbringer en dag med de autentiske fiskerne i båten, og nyter deretter et måltid sammen med disse tilberedt etter Lipovene-oppskrifter.
Prisene settes etter varighet på båtturen og starter på 100 lei. - Videoreportasje på linken under.
Gode nyheter for turister som har høstferie: De kjente fjellveieneTransalpina og Transafagarasan stenger ikke ennå.
Siden i fjor er reglene endret slik at disse høyhøydeveiene forblir åpne dersom været er bra. Turistene utnytter fullt ut, spesielt siden skoleferien også har startet.
Slutten av oktober er perfekt for en tur på Transalpina. Den spektakulære veien er fortsatt åpen for trafikk. Turistene er ivrige etter frisk luft, avslapning og vakre landskap.
Hvis Transfăgărășan og Transalpina inntil for to år siden ble stengt i midten av oktober uavhengig av været, forblir veiene nå åpne til det første snøfallet er varslet.
Pajiștea Petricani i den rumenske hovedstaden Bucuresti - og som er et reservoar for biologisk mangfold der Plumbuita-sjøen begynner - kan bli det andre vernede naturområdet i Bucuresti.
Distrikt 2 ber hovedstyret i Bucuresti kommune etablere et vernet grøntområde som strekker seg over nesten 6 hektar.
Văcărești Natural Park Association, som initierte prosjektet, har også gjennomført en studie for å støtte denne søknaden.
Analysen indikerer at folk i Petricani kan observere 12 arter av pattedyr, inkludert oter, steinmår, ilder og rev, 90 fuglearter og over 88 arter av planter.
Pajiștea Petricani ligger på Petricani Road, og dette naturområdet er en velsignelse for de som bor i nabolagene Fabrica de Glucoză, Tei-Toboc, Doamna Ghica og Andronache.
Brașov er et av de få stedene i Europa som National Geographic anbefaler som reisemål i 2025.
Og ikke bare på grunn av den gamle middelalderbyen, men også fordi den er inngangsporten til Transilvania, attraktiv for sine skoger, landsbyer og fjell. Den prestisjetunge publikasjonen råder publikum til også å reise Via Transilvanica, en turvei som gir et perspektiv på hele området.
På slutten av hvert år velger National Geographic de best egnede turistdestinasjonene for det påfølgende året.
Og nå har rumenske Brașov blitt inkludert på listen over de mest attraktive byene i verden.
Brasov er et av Romanias mest besøkte reisemål, året rundt. Etter Bucuresti topper byen nasjonale reisemål som Donaudeltaet, Transilvania og Svartehavskysten. Byen er også hovedstad i fylket med samme navn, et fylke som huser rundt 200000 tyskspråklige innbyggere. Brasov har en flott gamleby, flere kjente minnesmerker, et aktivt kultur - og natteliv - og ligger bare 12 km fra vintersportsstedet Poiana Brasov. Brasov har også et badeland som er åpent året rundt og en fjellbane som bringer deg til byens nabofjell Tampa der du har en glimrende utsikt over byen og regionen.
Brasov har nå også fått sin egen flyplass, offisielt åpnet i 2023:
Svartehavet har fått en rødfarge – dette spesielt i Tomis turisthavn i Constanta by.
Dette er et ganske sjeldent fenomen på den rumenske kysten.
Biologer sier at en viss type alger er årsaken til at sjøvannet endret farge. Algene hadde gunstige forhold for reproduksjon på grunn av lyset, men spesielt den høye temperaturen i vannet.
Vannet i turisthavna har fått en rustfarge som har fått besøkende til undre seg
For å si sikkert hva som farget havet, har forskerne ved National Institute of Marine Research and Development i Constanța tatt prøver fra vannet.
Oana Vlas, vitenskapelig forsker: – “Dette er mikroskopiske alger som er en del av dinoflagellatgruppen, - og som under visse miljøforhold vokser rikelig i antall, produserer denne røde fargen og har funnet gunstige forhold for sin eksistens. - Sjøvannet er uvanlig varmt i slutten av oktober. Det er nesten 20 grader. Og dette kan være en årsak til økningen av denne algetypen..”
Retningen vinden blåser fra har også betydning, sier ekspertene.
Det første elektriske toget som er utviklet i samarbeid mellom rumenske Astra Vagoane og den kinesiske produsenten Qingdao Sifang har statet prøvekjøring gjennom Romania.
Toget skal i første omgang settes inn på strekningen Brașov - Bucuresti - Constanța, melder profit.ro . Sertifisereringen av denne togtypen er 90% ferdig - opplyser media.
Ifølge den kinesiske produsenten kan toget kjøre med en maksimal hastighet på 160 km/t.
Folk i den rumenske hovedstaden kan glede seg. En ny park dukker opp i Bucuresti. Rådhuset i hovedstaden planlegger å forvandle et tomteområde på nesten seks hektar til en offentlig park.
Rådhuset i Bucuresti har bedt regjeringen overføre dette tomteområdet fra staten til Bucuresti kommune..
Tomten det gjelder har et areal på 58 638 kvadratmeter og ligger på Vitan Bârzești vei nr. 20A.
Hvis regjeringen godkjenner vedtaket som kommunen har bedt om, vil tomteområdet bli overført til Bucuresti kommune. Tomten skal dermed utvikles til en park med en skog og ulike fritidsaktiviteter.
Delfinariet i Constanta får snart et nytt basseng, dobbelt så stort som dagens. I utgangspunktet skulle arbeidet gjøres med penger over statsbudsjettet, men midlene gikk tapt. Nå er investeringene kun finansiert av Constanţa fylkeskommune.
Kostnadene er anslått til 17 millioner lei. .
Bassenget får nå en dybde på mer enn seks meter. Delfinene får dermed 3400 kubikkmeter ekstra vann til rådighet.
Dersom det ikke oppstår andre problemer, skal det nye bassenget stå klart i midten av neste sommer.
Det nye bassenget vil ha spesialutstyr som gjør at trenere kan se på delfinene til enhver tid.
Det gamle bassenget kobles til det nye bassenget med korridorer slik at delfinene kommer seg med egen hjelp til både avslapnings- og showområdene
Verdens mest sette YouTuber “MrBeast” kom sommeren 2024 til Salina Turda i Romania for å filme. Resultatet ble «7 days of exploring an underground city».
YouTuberen fikk alle sine ønsker oppfylt, inkludert tillatelse til å lage bål i saltgruven. Hvor de også overnattet.
Filmen har gjort Romania og Turda Saltgruve kjent over hele verden.
Bare noen timer etter utgivelsen nådde klippet som ble laget millioner av mennesker. Filem er populær på YouTube og er på listen over de mest sette klippene..
Rumensk spa-turisme tiltrekker seg igjen kunder fra utlandet, spesielt fra Tsjekkia, Østerrike og de nordiske landene. Dette ifølge PROTV. - På 80-tallet kom charterfly fulle av finner eller nordmenn til byen Oradea – som ikke er langt fra spahotellene i Băile Felix.
Man har den siste tiden økt kvaliteten på tjenestene, og har utviklet direkte transportlinjer med Praha, Wien eller Helsinki.
Mange utlendinger som de siste årene har besøkt termalbadene i Băile Felix har fått vite om stedet av venner, ikke via reisebyråene. Nå satses det på promotering i utlandet.
Et opphold på fem netter – fra søndag til fredag – som inkluderer overnatting, måltider, prosedyrer og tilgang til bassengene, koster rundt 350 euro. Til denne prisen kommer kostnadene for transport, avhengig av området man kommer fra.
Denne høsten vil flere flyruter forbinde Oradea med London eller Warszawa.
Fra Skandinavia er en mulig reiserute fly til Budapest og tog fra Budapest til Oradea. Togturen Budapest – Oradea er på 225 km og billetten koster under 20 euro. Flere bussruter finnes også. Hotellene henter ofte turister i Oradea på flyplassen eller på jernbanestasjonen.
Constanţa-stranden har blitt kåret til den tiende mest avslappende stranden i Europa
Dette ifølge en studie som kåret de beste strendene i verden basert på turistanmeldelser.
En studie fra SpaSeekers.com telte antall ganger ordet "avslapping" ble nevnt i reiseanmeldelser på nett av noen av verdens mest populære strender. Dette skriver bulgarske Novinite.
Listen avslører favorittstedene for alle som leter etter en avslappende tur i feriene sine.
Den mest avslappende stranden i Europa er i følge studien Nautholsvik Geothermal på Island, med stemmene til 15,1 % av turistene, etterfulgt av Ayia Thekla på Kypros (11,1 %) og Amager Strandpark i Danmark (8 %).
Stranda i Constanta by er listet som nummer 10. Stranda i Constanta sentrum er egentlig også nevnt av lokalbefolkningen som deler av strandstripen – som Modern og Reyna
Globalt er Little French Key i Honduras avslørt som den mest avslappende stranden i verden, med over 4250 anmeldelser om denne stranda.
I nærheten av Casino i Constanta og de mange museene som ligger i det gamle sentrum av byen, finner vi Port Tomis. Havna er et yndet reisemål for lokalbefolkningen og turister - både om sommeren og i andre årstider.
I Tomis havn kan man beundre mange luksuriøse båter og yachter som kommer fra alle verdenshjørner.
I Tomis turisthavn man også finne restauranter som er spesifikke for området, bohemske terrasser og promenader. Port Tomis er også vert for et bredt spekter av nautiske aktiviteter.
De første dokumentene om Port Tomis dateres tilbake til 1400-tallet f.Kr. Området kom under kontroll av Romerriket i det 1. århundre e.Kr.,og hadde tilhørt grekerne fram til da.
Tallrike invasjoner og innvandringer fra ulike nasjonaliteter påvirket utviklingen av havna og festningen under den bysantinske perioden. Etter Konstantinopels fall (hovedstaden i det bysantinske riket, bygget på stedet for den nåværende byen Istanbul), kom havnen under osmansk kontroll. Etter uavhengighetskrigen i 1878 ble Port Tomis sammen med hele Dobrogeas regionen, Romanias eiendom.
Havnebassenget ble opprettet ved å stenge denne bukta med to diker. I 1896 gikk Tomis Port gjennom en moderniseringsprosess. Grunnsteinen ble lagt av kong Carol I av Romania.
Den nåværende utgaven av Port Tomis ble bygget i 1958
Den rumenske regjeringen har denne uka godkjent utviklingsstrategien for turismen i årene 2025-2035.
Dokumentet inkluderer en plan for å transformere Romania til et "velkjent" og “et reisemål av høy kvalitet”.
Ministeren for økonomi, entreprenørskap og turisme, Radu Oprea, uttalte på en pressekonferanse på Victoria-palasset at "mye" arbeid har blitt gjort med denne strategien, og at studiene startet i 2018, da sammen med Verdensbanken .
Videre har det også vært en dialog med arbeidsgiverorganisasjoner innen turisme.
Målet ifølge turistministeren er at Romania skal bli en «velkjent og høykvalitets-destinasjon året rundt. “ Romanias unike kultur og naturarv skal stå i fokus “ sa ministeren.
I dokumentet som regjeringen har offentliggjort er det to generelle strategiske mål: Å øke andelen av den økonomiske betydningen turisme har for Romanias økonomi , men også øke antallet arbeidsplasser i en bærekraftig turisme.
Ministeren sa også at man søker også utenlandske turister som reiser med et budsjett over gjennomsnittet, – dette for å øke antall netter de oppholder seg i Romania. Ellers fokuserer man selvfølgelig fortsatt på sommersesongen på kysten, på vinterturismen i skistedene, og på firma som gjør forretninger i Romania.
Men det største nye satsingen vil bli innen rumensk kultur – også i form av arrangements-turisme, forklarte ministeren.
Den smale strandlinjen i Costinești skal utvides på samme måte som i Mamaia. Diker skal bygges, stranden skal jevnes ut og utvides, og stupet nær vraket, svært bratt, skal forsterkes.
Prosjektet startet allerede for en uke siden og har en frist på halvannet når gjelder fullføring..
I en første fase skal det bygges fem diker vinkelrett på fjæra, som skal stå klare våren 2025. Senere, etter sommersesongen, høsten neste år, starter sandingen. Etter gjennomføringen vil stranden i feriestedet Costinești, som er over 2 km lang, være 100 meter bred og ugjenkjennelig.
Arbeidene i Costinești vil koste omtrent 456 millioner lei.
Romanias mest kjente saltgruve Turda – som besøkes av over 600000 rumenske og utenlandske turister årlig – skal utvides.
En gammel gruve på 10000 meter som ikke har vært tilgjengelig for besøkende er i ferd med å åpne dørene for turister.
Det handler om Iosif-gruven. Den vil få 5 panoramaheiser, en kunstig elv og flere hengende gangveier. Med investeringene på over 25 millioner euro vil også antallet turister dobles, anslår lokale myndigheter.
Saltgruven Turda ( på rumensk Salina Turda) er en av verdens mest kjente og spektakulære saltgruver, og ligger i nærheten av byen Turda i Transilvania, Romania.
Gruven har vært i drift siden antikken, og den stammer helt tilbake til romertiden, men ble stengt for kommersiell drift på 1930-tallet.
Etter å ha vært brukt til forskjellige formål, inkludert som tilfluktsrom under andre verdenskrig, ble den åpnet for publikum som et turistmål i 1992.
Targu Ocna er det gamle feriestedet i Romania som har blitt gjenfødt fra sin egen aske. Dette etter en oppussing som startet i 2019. Targu Ocna ble omtalt historisk som "helbredelsesstedet".
Overnattingsprisene er lave her - og feriekuponger som rumenere får av sine arbeidsgivere – kan også brukes her. Antallet gjester øker stadig, også fra utlandet.
Targu Ocna er et balneoklimatiske feriested som ligger sørvest i Bacău fylke – i det mange kaller i et virkelig spesielt område. Kommer man hit vil man se et grønt eventyrlandskap. Stedet har beroligende bioklima, rikt på aerosoler og negative ioner.
Her er også et par spaavdelinger der spesialister kan behandle mange plager og sykdommer. Samtidig kan turister også nyte de termiske kildene ved Târgu Ocna.
Og ikke minst er stedets saltgruve en stor turistattraksjon.
Tradisjonelt omtaler turistbransjen sommersesongen i de rumenske badebyene fra 1.mai til 15.september. Dette selv om flere hoteller og strand-tjenester fortsetter til slutten av september som en del av programmet “Kysten for alle”.
Et flertall avslutter likevel sommersesongen etter denne helgen.
Bransjen har oppgitt tall som viser at bestillingene av hotellrom denne sommeren har økt med 9% sammenlignet med sist sommer.
Økonomisk sett er det satt rekord sammenligner man med tidligere år. Et sted mellom 200 og 400 millioner euro brukte rumenere på overnatting , billetter og måltider som de kjøpte gjennom byråer. Også kjøp av varer og tjenester direkte i strandkantene har økt med 50% i forhold til tidligere somre - forklarer Adi Voican som er visepresident i ANAT.
Fra Mamaia-Nord til Vama Veche var alle badebyene fulle av turister det meste av sesongen. I de travleste helgene var det trengsel både i vannet og på sanden.
Denne sommersesongen var de fleste turistene i Mamaia-området. Dersom man slår sammen Mamaia Nord Navodari og Mamaia i Constanta så er dette sammenhengene strandområdet uten sammenligning det mest populære reisemålet på den rumenske kysten sommerstid.
Det nye denne sommeren er at Costinesti er nummer to blant de mest populære badebyene, en plass som Eforie Nord har hatt i flere år. Dette skyldes at Costinesti hadde en stor økning i besøkende på grunn av en meget populær musikkfestivalen i juli som varte i flere dager.
Det samme kan ikke sies om Vama Veche. Her forteller reiselivsrepresentanter at hotellene ikke har vært veldig etterspurt. Vama Veche har dermed blitt den minst populære badebyen denne sesongen.
Donaudeltaet er på mange måter unngått av turister denne sommeren, – trolig skremt av RO-Alert-meldingene om situasjonen i Ukraina.
Den flotte landsbyen Ciumârna er bygda hvor hutuls-folket i Romania bor. Dette er en etnisk undergruppe opprinnelig fra Ukraina og Polen som i mange år har bodd i Bucovina, Maramureș, Transcarpathia og Pocutia. Noen av forgjengerne var fjellklatrere i regionen Galacia på grensen mellom det som nå er Polen og Ukraina.
Hutulsene kaller territoriet de bor i for Huțulșcina (Гуцульщина), også kalt Huțulors-landet på rumensk. - Noen sier at dette er et paradis på jorda. Uansett så er sjarmen er unik, og gjestehus har begynt å dukke opp her de siste årene. Dette grunnet det økende antallet turister som vil se hvordan livet er på den virkelige landsbygda.
Landsbyen Ciumârna er faktisk et unikt reisemål i Romania, hvor det nå er satt opp et fellesskap av hytter. Dette stedet er en del av Vatra Moldoviței kommune,
Bare 377 innbyggere holder liv landsbyen med et tradisjonelt livet, og tiden ser ut til å ha stått stille i dette området.
Bystyret i den rumenske hovedstaden arrangerer Bucharest Days 2024 i helgen 21.-22. september, på Constituției-plassen.
Arrangementet markerer 565-årsjubileet for den første attesten som ga Bucuresti bystatus.
I løpet av de to dagene vil det bli organisert aktiviteter for publikum i alle aldre, live-konserter, men også den internasjonale 3D-videokonkurransen iMapp Bucharest.
Etter seieren 0 – 3 mot Kosovo på bortebane for det rumenske landslaget i fotball, ble det ny seier i går – denne gang på hjemmebane: Romania 3 – Litauen 1.Dette er den andre landskampen ledet av Romanias nye landslagstrener, 79 år gamle Mircea Lucescu.
Disse scoret for Romania: - Valentin Mihăilă, Răzvan Marin (straffe), Alexandru Mitriţă – og for Litauen: Armandas Kucys .
Suksessen er notert også i internasjonale media – inkludert i Litauen.
- Flere skriver at den unike lagånden som EM skapte for Romanias landslag – pluss nå den kjente og nye landslagstreneren Lucescu sin erfaring som trener for blant annet Dinamo Kiev – har skapt et fotballag som fungerer som et uvanlig koordinert team.
Lucescu selv gikk etter kampen kraftig ut i media mot standarden på gressbanen der kampen ble spilt. - "Gressbanen på Ghencea stadion er elendig og forferdelig. Og kampen skulle ha vært spilt på Nasjonalarenaen.”
Den rumenske treneren varslet at landslaget ikke kommer tilbake til Ghencea stadion hvis ikke situasjonen på banen rettes opp.
Gheorghe Hagi Academy og Farul Constanta innviet onsdag 4. september 2024 det nye hotellet som er plassert ved de nye fasilitetene som tilbys av idrettsbasen Hagi Academy. Klubbens første Champions League-kamp for kvinner fant også sted samme dag.
Under innvielsen av hotellet deltok Gheorghe Hagi, Gică Popescu, Pavel Peniu - presidenten for akademiet, ordføreren i Constanta, Vergil Chițac, ordføreren i Ovidiu, George Scupra, men også andre personligheter fra fotballsporten - men ikke bare.