Lacul Tabacariei i Constanta er en liten innsjø som befinner seg i sentrum av storbyen, i bydelen Tomis 3.
Det store kjøpesenteret CITY PARK MALL ender opp i vannkanten av Lacul Tabacariei – med terrasser og cafeer. Lacul Tabacariei er også omgitt av en stor park – med blant annet lekeparker og gangbroer over små sumpområder. Man kan gå fra City Park direkte til Sat de Vacanta og Mamaia via parkområdene.
JTA Watersports er en spesiell aktivitetspark på den rumenske kysten med en serie av utendørs moro på overflaten av innsjøen Siutghiol i Mamaia. Her er vannsportaktiviteter både for barn, unge og voksne. Vannsportparken ligger ved Bulveard Mamaia og heller ikke så langt fra Aqua Magic.
https://jtwatersports.ro/
JTA Watersports is a special activity park on the Romanian coast with a series of outdoor fun on the surface of Lake Siutghiol in Mamaia. Here there are water sports activities for both children, young people and adults. The water sports park is located at Bulevard Mamaia and not too far from Aqua Magic either.
Butikk-kjeden Metro har gått til det noe uvanlige skritt å lage en komplett reiseguide til Romania. Alle fylker og regioner er inkludert og man kan laste ned guiden i pdf-format på linken under. Guiden er kun på rumensk - men bilder og oppsett gir flotte reisetips for alle uansett språk.
The store chain Metro has taken the somewhat unusual step of creating a complete travel guide to Romania. All counties and regions are included and you can download the guide in pdf format at the link below. The guide is only in Romanian - but the pictures and layout provide great travel tips for everyone regardless of language.
Dette badelandet i storbyen Galati ligger ved bredden av Donau. Etter flere år hvor "Dunărea"-stranden ikke ble brukt på grunn av dårlige forhold, ble strandområdet i perioden 2019-2021 rehabilitert og samtidig ble det etablert et badeland Aqua Park Galati - som også kalles " Stranda ved Donau" - siden badelandet også er nærmeste nabo med denne.
For å komme til området kan man velge en av to spesielle bybussruter : Buss 32 og buss 33 .
Selve inngangen til Aqua Park er ved de største vannskliene. Her er det også 120 parkeringsplasser.
Aqua Park Galați har følgende priser som inngangsbillett:
For voksne: inngangsbilletter koster 35 lei (tirsdag – torsdag) og 50 lei (fredag – søndag);
For barn i alderen 7-14 år: 20 lei (tirsdag – torsdag) og 25 lei (fredag – søndag);
Tilgang er gratis for barn opptil 7 år, i følge med en voksen.
Vil man gå ned til stranda med fin sand er dette også mot en avgift:
For voksne: 15 lei (tirsdag – torsdag) og 20 lei (fredag – søndag);
For barn i alderen 7-14 år: 10 lei (tirsdag – søndag);
Tilgang er gratis for barn opptil 7 år, i følge med en voksen.
Badelandet kan ta imot 3500 personer og er åpent tirsdager til søndager 07:30 - 21:00
Romania er rik på severdigheter og turistattraksjoner. Og i en av de rumenske regionene er det en fjellrute “der fjellet reiser seg opp til skyene”. Turistruta kalles på folkemunne for "Stairway to Heaven".
Vi snakker om fjellstien Vârful Toaca (1904 moh) i Ceahlău nasjonalpark.
Hele fjellturen starter i Ceahlău nasjonalpark i Neamt fylke hvor parkadministrasjonens hovedkvarter ligger. Her er en automat der man betaler inngangsbilletten til parken. Deretter må man være tålmodig og ambisiøs, for det tar tre timer å nå Toaca-toppen i Ceahlău-massivet. For noen virker dette som et for langt tidsintervall, men fjellstien er relativt lett å gå, noen steder er trappene erstattet av tykke røtter av gamle trær, – og på toppen I Toaca finner man hyttene Dochia og Fântânele
Mens det sist sommer var 38 hoteller med all-inclusive - er tallet denne sommeren 40 slike hoteller i de rumenske badebyene.
De nyeste hotellene i dette formatet er i Olimp, Eforie Sud, Saturn og Navodari Mamaia Nord. Prisene per natt starter på 350 lei for hoteller i klasse 3 og rundt 600 lei pr natt i klasse 4.
Bransjen sier til PROTV at hotellene som tilbyr ALL INCLUSIVE i de rumenske badebyene er fullbooket i perioden juli - september. Og dette er noe nytt sammenlignet med tidligere somre da disse hotellene nådde 80 - 85% med fullbooking i toppsesongen.
Undersøkelser bransjen har gjort viser at det er mange familier som velger all-inclusive fordi alt er inkludert, mat, drikke, - men også aktiviteter etc. - og dermed har man full kontroll på feriebudsjettet.
Veitrafikken på Transfăgărăşan (DN 7C) mellom Piscu Negru og Cabana Bâlea Cascada, åpnet igjen onsdag 21 juni. Dette med start klokken 08.00 og for alle kjøretøykategorier, - informerer Det rumenske veivesenet CNAIR)
Sirkulasjon vil kun være tillatt på dagtid mellom 07.00 og 21.00.
Og i tilfelle ugunstige værforhold vil veien være midlertidig stengt inntil været tillater at veien kan gjenåpnes under trygge forhold, sier den siterte kilden.
Transfăgărășan eller riksvei DN7C er en asfaltert fjellvei som krysser den sørlige delen av Karpatene i Romania. Veien er den nest høyeste asfalterte veien i landet etter Transalpina – og er en kjent turistrute både i Romania og internasjonalt.
Circulaţia rutieră pe Transfăgărăşan se redeschide astăzi
Sat de Vacanta - "Ferielandsbyen" - er et populært sted i Constanta blant turister som tilbringer ferien på feriestedet Mamaia - og blant innbyggerne i havnebyen Constanta. Stedet ligger sør for Mamaia mellom innsjøene Tabacarie og Siutghiol - og ved bulevarden som skiller Constanta by og badebyen Mamaia.
Sat de Vacanta var tenkt som et kompleks av restauranter som tilbyr kulinariske spesialiteter fra de rumenske provinsene. Det er derfor alle lokaler og restauranter i ferielandsbyen har navn som Casa Prahoveana, Casa Valceana, Casa Dobrogeana og Casa Argeseana.
I dag er disse husene ikke bare restauranter - men terrasser, kommersielle gallerier og boder med suvenirer av alle slag.
Hovedattraksjonen i Sat de Vacanta er likevel LUNA PARK, en fornøyelsespark full av lys og fargerike aktiviteter spesielt på kveldstid. Togbaner og karuseller er tilgjengelig for de minste, samt installasjoner som byr på spenning for de voksne - som spesielle sentrifuger, berg-og-dal-baner, pariserhjul og tårnheiser. Det finnes også en bowlinghall i parken.
Hvis man liker å beundre omgivelsene fra høyden har man også til disposisjon et stort hjul som gir deg en fantastisk utsikt over feriestedet Mamaia og byen Constanta.
En hevet fotgjengerbru over bulevarden fra Sat de Vacanta bringer deg direkte til starten av strendene i Mamaia. Og taubanen TELEGONDOLA er bare 200 meter til venstre når du kommer over til Mamaia-siden.
Den rumenske Svartehavskystens største badeland AQUA MAGIC - som ligger i starten av Mamaia i Constanta bykommune - åpnet fredag 23.juni.
Parken holde åpnet daglig mellom klokka 10 og klokka juni og september er prisen for voksne 70 lei og for barn 30 lei.
I juli og august er prisene betraktelig stivere. 100 lei for voksne og 50 for barn er prisene i juli og august. Dersom man besøker parken etter klokka 15 og fram til klokka 18 er prisen 70 lei for voksne og 40 lei for barn disse tre timene.
Prisene som er angitt for juli og august har som de siste to årene skapt debatt på rumenske nettsider. Mange mener at prisene er umulige for en rumensk familie med vanlige inntekter.
Uansett kontroverser rundt billettprisene: AQUA MAGIC er et populært tilbud for både turister og lokale innbyggere sommerstid. Her er aktiviteter for alle aldre og i alle grader når det gjelder spennende utfordringer. Her er også bassengbarer og restauranter.
Det holdes også konserter og show flere ganger i badelandet i løpet av sommeren. Taubanen TELEGONDOLA går også over badelandet og ved å ta taubanen kan man se hele AQUA MAGIC fra oven.
I nærheten av Casino i Constanta og de mange museene som ligger i det gamle sentrum av byen, finner vi Port Tomis. Havna er et yndet reisemål for lokalbefolkningen og turister - både om sommeren og i andre årstider. I Tomis havn kan man beundre mange luksuriøse båter og yachter som kommer fra alle verdenshjørner.
I Tomis turisthavn man også finne restauranter som er spesifikke for området, bohemske terrasser og promenader.
Port Tomis er også vert for et bredt spekter av nautiske aktiviteter.
De første dokumentene om Port Tomis dateres tilbake til 1400-tallet f.Kr. Området kom under kontroll av Romerriket i det 1. århundre e.Kr.,og hadde tilhørt grekerne fram til da.
Tallrike invasjoner og innvandringer fra ulike nasjonaliteter påvirket utviklingen av havna og festningen under den bysantinske perioden. Etter Konstantinopels fall (hovedstaden i det bysantinske riket, bygget på stedet for den nåværende byen Istanbul), kom havnen under osmansk kontroll. Etter uavhengighetskrigen i 1878 ble Port Tomis sammen med hele Dobrogeas regionen, Romanias eiendom.
Havnebassenget ble opprettet ved å stenge denne bukta med to diker. I 1896 gikk Tomis Port gjennom en moderniseringsprosess. Grunnsteinen ble lagt av kong Carol I av Romania.
Den nåværende utgaven av Port Tomis ble bygget i 1958.
Râmnicu Vâlcea – hvor festivalen WE LOVE MUSIC arrangeres i sommer er en by med 92000 innbyggere som ligger i regionen Valakia, ved foten av Karpatene. Byen er hovedstaden i Vâlcea fylke og er et viktig industri- og handelssenter i regionen.
Râmnicu Vâlcea har en lang historie som strekker seg tilbake til middelalderen. Byen ble grunnlagt på 1300-tallet og har vært underlagt ulike herskere og imperier gjennom tidene, inkludert det osmanske riket og Østerrike-Ungarn.
I dag er Râmnicu Vâlcea kjent for sin teknologisektor og IT-industri. Byen fikk i 2020 også tilnavnet "Hackerville" på grunn av den høye konsentrasjonen av hackingaktiviteter som har blitt knyttet til området. Dette har ført til at byen har fått internasjonal oppmerksomhet og omtale når det gjelder internett-sikkerhet.
I tillegg til sin teknologisektor har Râmnicu Vâlcea også et historisk sentrum med en rekke kirker og monumenter som er verdt å besøke. Noen av de mest kjente landemerkene inkluderer Cozia kloster, Nicolae Bălcescu-museet og katedralen i sentrum av Râmnicu Vâlcea.
Râmnicu Vâlcea har også en variert kultur- og kunstscene, med teatre, kunstgallerier og musikkfestivaler som finner sted i byen. Den årlige kunst- og musikkfestivalen "Plai Festival" er en populær begivenhet som tiltrekker seg besøkende fra hele Romania – og er sammen med WE LOVE MUSIC FESTIVAL det mange rumenere forbinder med byen.
Den andre utgaven av We Love Music Festival finner sted på Platoul Fețeni - Râmnicu Vâlcea mellom 18.-20. august 2023. Arrangørene fra Sprint Music har klart å sette sammen en flott miks i 3 dager full av retro-pop.
Den fullstendige listen over artister som vil innta scenen under den andre utgaven av We Love Music Festival er offentliggjort:
Thomas Anders fra Modern Talking, Willy William, East 17, Snap!, Mr. President, La Bouche, Fun Factory, Faydee, Cappella, Milli Vanilli, Connect-R, DJ Project x Ioana Ignat, N&D, L.A., Holograf, Pepe, Johny Romano, Mario Joy, Akcent, Alb Negru, Corina, What's UP, Simona Nae , MC Dylma&DJ Pappa M. DJ Dark & DJ Mentol, DJ Professor, Adrian Șaguna og Cristi Nitzu.
Stranda i Corbu i Constanta fylke ble for noen år siden omtalt i et amerikansk reisemagasin som den sjuende vakreste stranda i verden. Selve Corbu er et tettsted – og ingen badeby – men har altså en vakker strand med samme navn noen kilometer unna.
Plaja Corbu er et par kilometer lang og finnes nord for Navodari mot Histria og ca 35 km fra Constanta havn. Etter et par tiår i dette landet er det bare å tilstå at PLAJA CORBU er en av de herligste strandstripene man kan oppholde seg på i Romania. Bare Vadu litt lenger når overgår etter vår mening PLAJA CORBU. Vel og merke hvis man liker relativt “øde” strender uten mye kommers og mas. Vadu og Corbu er ikke noe for de som liker strender og badebyer av typen Mamaia
Den amerikanske omtalen holdt på å gjøre PLAJA CORBU til et VAMA VECHE nr 2 Omtalen førte til en invasjon av utenlandske turister på en strand uten strandtjenester og toalett-system. Dette fikk turistmyndighetene til å våkne med et røkk. Det kom flere tiltak i tur og orden.
Mange sier det er synd Plaja Corbu bygges ut, men lokale myndigheter sier at en ryddig og kontrollert organisering av stranda er på sin plass. Hva det betyr vil framtida vise, men naturvernlover har allerede stoppet flere store kontroversielle utbygginger.
Inntil 2016 var Plaja Corbu definert som et vernet reservatområde - uten at dette i praksis begrenset bruken av stranda. Et vedtak i 2016 har derimot presisert PLAJA CORBU som en ny offentlig strand på den rumenske riviera, dog i et verneverdig naturområde. Det betyr at det skal være badevakter på plass, et toalett-system og overnattingstilbud i nærområdene av stranda. Camping direkte på stranda har blitt forbudt de siste to årene og flere bøter er gitt for dette.
Tettstedet CORBU har tilbudt overnatting i villaer og pensjonater i mange år, og dette tilbudet er blitt vesentlig utvidet Også noen har svømmebasseng. Dette er trivelig overnatting for det meste i landlige omgivelser i et terreng som nærmer seg Donaudeltaet og med masse natur på alle kanter.
Sulina er en liten by i Tulcea fylke og befinner seg ved munningen av Sulina-armen, en av de tre hovedkanalene til Donauelven som renner ut i Svartehavet. Sulina er en viktig havn og et knutepunkt for maritim trafikk mellom Donau og Svartehavet - og er også Romanias østligste punkt. Byen er også spesiell fordi den ikke har noen direkte veiforbindelse til andre steder - og man kommer kun dit vannveien.
Historisk sett har Sulina spilt en betydelig rolle når det gjelder båttrafikk og handel langs Donau. Byen var et strategisk for skip som kom inn i eller forlot Donau, og havna i byen sørget for transport av varer og passasjerer. Selv om betydningen har avtatt i moderne tid, opprettholder Sulina fortsatt sin status som en viktig havn - hovedsakelig for mindre fartøyer og fritidsbåter.
Byen Sulina har en unik sjarm med sin pittoreske beliggenhet og en arkitektur som blander forskjellige påvirkninger fra ulike perioder. Den er kjent for sitt fyrtårn, som ble bygget i 1870 og står som et symbol for byen. Fyrtårnet er åpent for besøkende, og klatrer man opp til toppen får man en panoramautsikt over området rundt.
Sulina har et stort og biologisk mangfoldig våtmarksområde - og er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Deltaet er hjemsted for en rekke plantearter, fugler og dyreliv, noe som gjør det til et populært reisemål for naturinteresserte og for økoturisme.
- Turisme spiller en stadig viktigere rolle i Sulinas økonomi, Byen tilbyr overnattingsmuligheter, inkludert hoteller, gjestehus og campingplasser for besøkende.
Journalist Charlie Ottley har laget en ny logo for Romania. Logoen kan erstatte den kontroversielle logoen som kostet 900 000 euro og som ble opprettet da Elena Udrea var turistminister
Ulvehodet med en slangekropp på Dacian-flagget kan dermed bli Romanias nye turismelogo. Det er ideen til den britiske filmskaperen Charlie Ottley, kjent for den vellykkede dokumentaren Wild Carpathia. Forelsket og nå bosatt i Romania laget journalisten logoen sammen med teamet sitt, og det har kostet mindre enn tusen euro. Men han er villig til å gi den til turistdepartementet gratis.
Det gamle landmerket, med det berømte ikonet lansert av Elena Udrea, kostet nesten én million euro.
JUPITER er et lite feriested som ligger omtrent 40 kilometer fra Constanta og bare 5 kilometer fra byen Mangalia, som det tilhører fra et administrativt synspunkt. Jupiter ligger mellom badebyene Venus og Neptun - og er ikke mye kjent blant utenlandske turister.
Jupiter er kjent for sin rike vegetasjon som gir skygge og kjølighet under de varme somrene. Feriestedet har også skyggefulle gater og smug, perfekt for rolige fotturer.
Restaurantene, butikkene og terrassene i Jupiter er konsentrert i den nordlige halvdelen av feriestedet, i Tismana Lake-området. De fleste av hotellene på feriestedet ligger nær sjøen.
I den sørlige delen av feriestedet Jupiter er det et annet lite feriested, kalt Cap Aurora. Like grønt og frodig som de nærliggende feriestedene er Cap Aurora et rolig og sjarmerende sted.
På grunn av posisjoneringen, fasilitetene og de naturlige faktorene som de tilbyr er feriestedene Jupiter og
Cap Aurora ideelle for avslapning der man kan nyte sjøluft, saltvann og sol uten overfylte strender. Det planlegges også nye investeringer her.
Feriestedet Jupiter har en relativt liten strand sammenlignet med andre feriesteder på den rumenske kysten. Den er omtrent kun 1 kilometer lang og består av flere bukter avgrenset av beskyttende diker. Stranden smal, og utvider seg noe i områdene nordover mot feriestedet Neptun. Enkelte deler av stranden er utstyrt med fluktstoler og parasoller.
For mange rumenere er Jupiter assosiert med campingplassen ZODIAC - som flere ganger er kåret til Romanias beste campingplass i den sørlige delen av landet. Her er svømmebasseng og overnattingsmuligheter i flere formater.
Hvis du vil unngå folkemengdene på feriestedene, kan du oppsøke 23. august-stranden, nær Popasul Pescarilor-stranden. Det er et rolig område med hvor du til og med kan høre lyden fra bølgene og sangen fra måkene. For mange er det en av de vakreste strendene langs sørkysten i Constanta fylke.
Stranden 23. august er lite tilgjengelig, siden veien er brosteinsbelagt. Man kan komme dit ved å gå gjennom Costinești, mot Saint Elena de la Mare-klosteret langs Svartehavet i håp om å finne et passende sted. På brosteinsveien kan man sommerstid møte turister som også leter etter et fristed. Den bratte strandkanten har flere et adkomstområder til stranden som ligger nedenfor..
Etter mange stopp kommer man til et lavere område over et fiskevær. Noen få hus og to villaer som tilbyr overnatting kan sees i det fjerne, og nede under den bratte skråningen er det noen lokale fiskebåter. En veldig rolig strand, ren - men består for det meste av skjell.
Man kan også nå denne stranden gjennom tettstedet 23. August, en noe kortere og enklere rute.
Olimp ligger i gåavstand rett nord for badebyen Neptun. Sammen med Navodari Mamaia Nord er Olimp den rumenske badebyen som er preget av de nyeste investeringene når det gjelder nye og flotte hoteller. OLIMP er nå preget av luksuriøse hotellkomplekser som er ferdigrenovert de siste årene.
- Badebyen Olimp har utviklet seg til å bli et av de mest populære turiststedene på Svartehavskysten i Romania blant turister som vil ha alt på et sted og høy standard. De fleste hotelltilbudene er all-inclusive.
- Men Olimp tilbyr fortsatt et godt utvalg av overnattingsmuligheter, fra luksuriøse hoteller til familievennlige leiligheter og ferieboliger. Disse overnattingsstedene ligger i umiddelbar nærhet til stranden, noe som gjør det enkelt for besøkende å nyte sol og sjø.
- I tillegg til å tilby flotte strender, har Olimp også et bredt spekter av fritidsaktiviteter for besøkende. Du kan prøve vannsport som jetski, vindsurfing og paragliding, eller ta del i strandvolleyballturneringer. Det er også flere restauranter, kafeer og barer som serverer lokale retter og internasjonale retter langs strandpromenaden.
Stranda i Tuzla er fortsatt en av de minst utbygde strendene på den rumenske kysten sør for Constanta. Stranda ligger på veien mot Mangalia ved tettstedet med samme navn; - Tuzla.
Sibiu Teaterfestival, også kjent som Sibiu International Theatre Festival, er en årlig teaterfestival som finner sted i byen Sibiu. Festivalen ble første gang arrangert i 1993 og har siden vokst til å bli en av de mest betydningsfulle teaterfestivalene i verden. Sibiu Theatre Festival tiltrekker seg både nasjonale og internasjonale teatergrupper, teaterregissører, skuespillere og teaterentusiaster. Festivalen har som mål å fremme teaterkunsten, styrke samarbeidet mellom ulike teatermiljøer og kulturer, samt utforske og presentere nye former for scenekunst.
Under festivalen blir det satt opp et bredt spekter av teaterforestillinger, inkludert drama, komedie, musikaler, dans og eksperimentell teater. Det arrangeres også workshops, seminarer, diskusjoner og utstillinger relatert til teater og scenekunst. Sibiu Theatre Festival er kjent for sin høye kunstneriske standard og kvalitet, samt for sin unike atmosfære og vakre beliggenhet i den vakre rumenske byen Sibiu.
Festivalen finner sted i ulike teaterlokaler og utendørsarenaer rundt i byen, og tilbyr publikum en mulighet til å oppleve en rekke teaterforestillinger fra forskjellige kulturer og tradisjoner. Festivalen har også et spesielt fokus på å støtte og fremme rumensk teater og lokale teatergrupper.
Flere "Soltog " til de rumenske badebyene ble satt inn nå før helgen - nærmere bestemt 16 og 17.juni. Dette betyr flere og hyppigere tog til den rumenske kysten fra flere rumenske byer. Det har dermed blittdirektetog med mange avganger til Constanta og de rumenske badebyene sør før havnebyen – ikke bare fra Bucuresti, men fra byer som Arad, Cluj og Timisoara. Togene vil ha sommerprogrammet fram til begynnelsen og midten av september.
Prisen med CFR fra Bucuresti til Constanta er 72 RON, mens en reise ARAD til Constanta koster nær 200 RON. Stadig flere velger å reise med toget i stedet for privatbil, så kjøp av billetter online i forkant er absolutt å anbefale.
Vama Veche er et populært reisemål for turister i perioden mai til september - spesielt blant unge mennesker og strand-entusiaster.
Badebyen Vama Veche ligger nær grensen til Bulgaria. Den har et avslappet og bohemsk atmosfære og tiltrekker seg besøkende som ønsker å nyte sol, sand og musikkfestivaler uten altfor mange regler. Byen er kjent for sine lange strender og krystallklare vann, som gjør det ideelt for bading og soling. Vama Veche var til og med under kommunismen et "fristed" for et sosialt festliv som ikke ellers ble godtatt i Romania.
Vama Veche er fortsatt kjent for sitt livlige natteliv, festglade campere og rockete musikkscene. Det er mange barer, klubber og strandfester som holder det gående til langt ut på natten. Byen er også kjent for sin alternative musikk og det er vanlig å se lokale band og ukjente artister som spiller på stranden og i barene
Vama Veche har også et stort utvalg av restauranter, kafeer og butikker som tilbyr et bredt spekter av mat og suvenirer. Selv om Vama ikke lenger er så billig som i "gamle dager" - topper Vama Veche ofte listen over de mest besøkte badebyene i Romania - spesielt rundt 1.mai.
Det er verdt å merke seg at Vama Veche har en mer avslappet og uformell atmosfære sammenlignet med noen av de mer eksklusive feriestedene langs den rumenske kysten. Byen tiltrekker seg ofte reisende som er ute etter en mer bohemsk og alternativ opplevelse.
Vadu er en liten kommune i Constanța fylke som ligger ved Svartehavet og er kjent for sine strender og naturlige omgivelser. Vadu er også en start på det unike Deltaområdet.
Vadu er mest kjent for sin utrolig vakre og "ville "strand. Det er et populært reisemål for turister og strandelskere som vil nyte sanden og havet uten urban kommers som i Mamaia. Strendene strekker seg over flere kilometer og byr på avslappende og naturskjønne omgivelser. Lokale sauegjetere kan også observeres på markene langs strandområdene,
Området rundt Vadu er et naturreservat som består av et mangfold av planter, fugler og dyr.
En del av stranden i Vadu er kjent som en nudiststrand, hvor besøkende bader uten klær. Men det er viktig å merke seg at nakenhet er begrenset til visse områder og stedet ikke er registrert som en nudiststrand tilsvarende den i Eforie Nord.
Det er muligheter for camping og piknik langs stranden, og besøkende kan nyte fotturer, sykling og andre fritidsaktiviteter på stranda og landeveiene i kommunen. Men camping er ikke lenger tillatt på selve stranden. Dette bøtlegges i så fall etter en lov som kom for to år siden.
Oradea er en by med 200000 innbyggere som ligger i den vestlige delen av Romania nær grensen til Ungarn. Byen er hovedstaden i Bihor fylke.
Oradea har en rik historie og har vært bebodd i flere tusen år. Byen har vært under innflytelse av forskjellige kulturer og riker, inkludert romere, ungarere, osmanere og østerrikere. Dette mangfoldet av påvirkninger har satt sitt preg på byens arkitektur og kultur.
Byens arkitektoniske arv er bemerkelsesverdig, og den har en blanding av forskjellige stilarter, inkludert barokk, nyklassisisme, jugendstil og art deco. Oradea har en vakker historisk sentrum med brosteinsbelagte gater, vakre bygninger og en imponerende festning. Alt er tatt godt vare på og byen nyter besøk fra utenlandske turister året rundt. Mange mener Oradea er Romanis vakreste storby.
Oradea er også kjent for sine varme kilder og spa-anlegg i nærheten av byen. Byen har flere termiske bad hvor besøkende kan slappe av og nyte de helsebringende egenskapene til de varme kildene.
Byen har også et aktivt kulturliv, med teatre, museer og kunstgallerier. Oradea har også flere festivaler gjennom året, inkludert musikkfestivaler, teaterfestivaler og matfestivaler.
Oradea er et viktig handels- og økonomisk senter i regionen. Byen har et velutviklet næringsliv og tiltrekker seg investeringer innen forskjellige sektorer – også utenlandske investorer – spesielt innen informasjonsteknologi og tjenesteyting.
Barlad er ikke uten videre satt på det rumenske turistkartet, men burde ha vært det.. Den trivelige byen med 70000 innbyggere ligger i Vaslui fylke i regionen Moldova - og ligger omtrent 300 kilometer nordøst for Bucuresti.
Barlad er kjent for sin historie og kultur. Den har vært bebodd siden middelalderen og har hatt en betydelig jødisk befolkning. Byen har flere historiske bygninger, inkludert katedralen St. Paraskeva som er et kjent landemerke. Alexandru Ioan Cuza - Romanias første monark for felles rumenske fyrstedømmer - ble også født i byen.
Byen har også et rikt kulturliv, med teatre, museer og kunstgallerier. Barlad er kjent for sin teatertradisjon, og Barlad Teater er en av de eldste teatrene i Romania. Også flere dansegrupper med ungdom fra byen er kjent i hele Romania
I tillegg til sin kulturelle betydning er Barlad også et viktig økonomisk senter i regionen. Byen har industriell produksjon inkludert maskinbygging og en betydelig tekstil - og næringsmiddelindustri.
Flere parker gjør byen til et trivelig sted for turgåing.
Cluj-Napoca er den nest største byen i Romania med 328000 innbyggere. Byen ligger i regionen Transilvania og er administrasjonssenteret for Cluj fylke.
Cluj-Napoca har en rik historie som strekker seg tilbake til romertiden da den ble grunnlagt som en romersk koloni kalt Napoca. Byen har vært under innflytelse av ulike kulturer og imperier gjennom årene, inkludert ungarerne, østerrikerne og tyskerne.
Byen er kjent for å være et viktig akademisk, kulturelt og økonomisk sentrum i Romania. Det er flere universiteter og høyskoler i byen, inkludert det prestisjetunge Babeș-Bolyai-universitetet. Cluj-Napoca tiltrekker seg studenter fra hele Romania og fra andre land.
Cluj-Napoca har også et rikt kulturliv, med mange teatre, museer og kunstgallerier. Byen er vertskap for en rekke festivaler, inkludert Transilvania International Film Festival, som er en av de største filmfestivalene i Sentral- og Øst-Europa.
Byen har også en livlig musikkscene og er hjemsted for flere musikkfestivaler og konserter. Festivalen UNTOLD er en av de største popfestivalene i Europa – en festival trekker til seg internasjonale toppartister hver sommer. Cluj-Napoca har en vakker historisk arkitektur, inkludert det imponerende St. Michael's-katedralen og Banffy-palasset.
I tillegg har Cluj-Napoca et variert utvalg av restauranter, kafeer og utesteder, og byen har et pulserende natteliv.
Byen har også et av de høyeste snittlønningene i Romania og er på mange måter også et IT-senter.
Transalpina er en fjellvei som er en av de høyeste veiene i Romana og regnes som en av de mest spektakulære veiene i Europa. Transalpina strekker seg over Făgăraș-fjellene som er en del av de sørlige Karpatene.
Veien har en lang historie, og den ble antatt å være bygget av romerne for mer enn 2 000 år siden. Imidlertid ble veien modernisert og asfaltert i nyere tid. Den har en lengde på omtrent 146 kilometer, og den starter i byen Novaci i sørlige Romania og ender i Sebeș i Transilvania-regionen.
Transalpina er kjent for sitt imponerende landskap og bratte stigninger. Den når en maksimal høyde på rundt 2 145 meter over havet ved Pasul Urdele, og veien slynger seg gjennom vakre fjellandskaper, frodige enger og skogområder.
På grunn av de fantastiske utsiktene og utfordrende kjøreforholdene, er Transalpina også populær blant motorsyklister og syklister. Veien er vanligvis åpen for trafikk om sommeren, men værforholdene kan være utfordrende, spesielt på grunn av stort snøfall om vinteren
Costinesti er en populær badeby og er kjent for sin livlige og delvis improviserte atmosfære.
Costinesti er spesielt populær blant unge mennesker på grunn av sitt livlige natteliv. Byen har et bredt utvalg av nattklubber, barer og musikk-scener som holder feststemningen gående til de tidlige morgentimene.
De siste årene har også byen trukket til seg flere aldergrupper siden den blir ansett som en av de billigste badebyene langs kysten. Byen er også kjent for sin jernbanestasjon som ikke er mer enn en melkerampe objektivt sett. Toppsesongen i Costinesti er når universiteter og fakulteter tar sommerferie
Costinesti er vert for en årlig begivenhet kjent som "Ungdommens Festival" - (Tineretului Festival) - som finner sted i august. Festivalen tiltrekker seg tusenvis av ungdommer som ønsker å nyte musikk, konserter, danseshow og moro sammen med andre til sola går opp.
Byens mest populære attraksjoner er skipsvraket EPAVA som ligger rett utenfor badebyen og fungerer som et landemerke. Det er også en fornøyelsespark og et badeland i nærheten som tiltrekker seg familier og besøkende i alle aldre.
Timișoara er med sine 319000 innbyggere Romanias tredje største by - etter Bucuresti og Cluj Napoca, men foran Iasi og Constanta, Timisoara er administrasjonsby for fylket Timis.Det store flertallet i byen er rumenere, registrerte minoriteter er tyskere, ungarere og serbere. Timisoara er kjent internasjonalt som byen der revolusjonen mot kommunistregimet startet i 1989 - men Timisoara er mer enn "revolusjonsbyen". At Timisoara har blitt kåret til EUROPAS KULTURBY 2021 forteller mye om byens evne til å ta tak og tenke framover - og vise initiativ.
Timisoara er pr 2016 blitt en kommunikasjonshub av dimensjoner etter at RYANAIR har åpnet base på byens flyplass. - Fra før har rumenske Carpatair brukt byen som base, mens andre lavprisselskaper som WIZZ AIR sammen med Tarom og Lufthansa har brukt og bruker byens flyplass ca 10 km utenfor sentrum som stopover til og fra utenlandske destinasjoner. Fra Timisoara kan man fly direkte til og fra byer som Barcelona, Berlin, București Londra, Madrid, Milano, Munchen, Roma og Paris
Fra 2017 vil man kunne fly innenlands på direktestrekningene Constanta - Timisoara, Iasi - Timisoara i tillegg til den nåværende ruten Bucuresti - Timisoara. Billettprisene på disse rutene er allerede notert som Europas laveste priser på innenlandske flybilletter.
Byen er også et stoppested på veien for reisende til Serbia og Beograd. Det er også direkte togruter fra Timisoara til Sofia, Budapest og Wien. Og til den rumenske hovedstaden Bucuresti selvfølgelig.
Nærheten til Serbia, men også til Ungarn har betydd mye for byen opp gjennom tidene. Byen var også den første byen i Europa som fikk elektrisk gatelys på slutten av 1800 - tallet. Igjen noe som forteller om byen som ikke er redd for noe nytt.
Skandinaver kjenner ikke mye til Timisoara. Mens Bucuresti, Brasov, Constanta og Cluj ofte er på skandinavers reiserute, oppfattes Timisoara som off-track rent geografisk. Det er synd - for turistene går glipp av en av Romanias flotteste storbyer med Romanias kanskje mest gjestfrie og stolte innbyggere.
Timisoara er en vakker by. Parkene er mange og store, bygningene vel bevarte og byens gamle sentrum er åpne plasser med utecafeer og sosiale aktiviteter. Timisoara er hvert år vertskap for mange festivaler. Mest kjent er byens jazz- og bluesfestivaler som i første rekke samler et noe mer modent publikum enn dance-festivalene i andre rumenske storbyer. Bare Iasi og Bucuresti har flere kulturinstitusjoner enn Timisoara.
Byens teatre har også forestillinger på tysk, serbisk, ungarsk og noen ganger bulgarsk. Timisoara er en multikulturell by i alle betydninger av ordet. Timisoara har også egen opera og et eget filharmonisk orkester.
I tillegg til trikker, trolleybusser og vanlige busser, har byen som den første i Romania denne sommeren introdusert rutekanalbåter som elvekanalen Bega i byen. Timisoara har en rekke gode hoteller og pensjonater i alle prisklasser.
Den rumenske byen Timisoara har overtatt den prestisjetunge tittelen Europeisk kulturhovedstad i 2023.
Dette sammen med byene Elefsina (Hellas) og Veszprém (Ungarn). Disse tre byene slutter seg til de mer enn 60 byene som har mottatt denne tittelen opp gjennom de siste årene både fra hele EU og utenfor.
I løpet av 2023 vil de nye europeiske kulturhovedstedene markere denne tittelen gjennom en rekke arrangementer, utstillinger og show.
Tittelen Europeisk kulturhovedstad demonstrerer rikdommen og mangfoldet til europeiske kulturer, stimulerer bærekraftig turisme og fremmer utviklingen av byer gjennom kultur. Tittelen har også en langsiktig positiv sosial og økonomisk innvirkning for både byene og naboregioner.
Byer som ønsker å få denne prestisjetunge tittelen må utvikle et kulturprogram med en sterk europeisk dimensjon, som fremmer aktiv involvering av innbyggerne og deres lokalsamfunn. Noe EU altså mener Timisoara har gjort ved å gi byen denne tittelen i år.
Therme Bucuresti er et populært termisk spa-og velværesenter som ligger i Bucuresti. Det er et moderne kompleks som tilbyr et bredt utvalg av avslappende og helsefremmende aktiviteter.
Therme Bucuresti har en rekke termiske bassenger med varmt mineralvann, som er kjent for sine terapeutiske egenskaper. Disse bassengene har forskjellige temperaturer slik at besøkende kan velge det som passer best for dem. I tillegg tilbyr stedet også boblebad, fossefall og andre vann-attraksjoner for å gi en unik opplevelse.
Senteret har også et omfattende spa-område med ulike typer badstuer, inkludert finsk badstue, dampbad og infrarød sauna. Besøkende kan nyte de helsefordelene ved disse varmebadene, som bidrar til avslapning og forbedret blodsirkulasjon.
I tillegg tilbyr Therme Bucuresti et bredt utvalg av velværetjenester, inkludert massasje, ansiktsbehandlinger, kroppsbehandlinger og skjønnhetsbehandlinger. Det er også flere restauranter og kafeer på stedet.
Mandager til og med torsdager er Therme åpent fra 10 -23. Fredag til og med søndag fra 09 – til 00.00. Inngangsprisene varierer mellom hverdager og helg OG hvilken sone du vil til. Prisene starter på 66 lei for voksne og opp mot 200 lei dersom du vil ha adgang til alle soner og tjenester. Prisene øker også dersom du blir over 3 timer i spa-senteret.
Komplisert? Ja, for en turist er dette forvirrende. Sjekk nettsiden før besøket eller kjøp billett online i forkant.
Aqua Magic Constanta er en populær vannpark som ligger i Mamaia-området i bykommunen Constanta. Denne attraksjonen er et populært reisemål for både lokalbefolkningen og turister, spesielt i sommermånedene.
Aqua Magic Constanta tilbyr et bredt utvalg av vannbaserte aktiviteter og attraksjoner for besøkende i alle aldre. Parken har et stort bassengområde med ulike typer bassenger, inkludert bølgebasseng, barnebasseng og svømmebasseng. I tillegg er det flere vannsklier og rutsjebaner av forskjellige størrelser og intensitetsnivåer.
Parken har også solrike områder med solsenger og parasoller hvor besøkende kan slappe av og nyte solen. Det finnes også restauranter, kafeer og snackbarer i parken hvor man kan få mat og drikke. Inkludert bar i vannet.
Åpningstidene er 10 – 18 hver dag. Men sjekk nettstedet om parken er åpen i begynnelsen og slutten av sesongen.
Video |: Baile Felix er et kursted og feriested som ligger i nærheten av byen Oradea, i den vestlige delen av Romania. Baile Felix er spesielt kjent for sine varme kilder og spa-anlegg.
Det unike med Baile Felix er at det har naturlige termiske kilder med helbredende egenskaper. Vannet i kildene har en høy temperatur og inneholder mineraler som sies å ha gunstige helseeffekter, spesielt for personer med ledd- og hudproblemer. På grunn av dette tiltrekker Baile Felix til seg besøkende som søker både helbredelse og avslapning.
I tillegg til de termiske kildene og spa-anleggene, tilbyr Baile Felix også ulike typer overnattingssteder, som hoteller og ferieanlegg. Det er også andre fritidsaktiviteter tilgjengelig, inkludert utendørsbassenger, badeland, restauranter og barer.
Baile Felix er en populær destinasjon både blant rumenere og internasjonale turister, spesielt om sommeren når folk kommer for å nyte det varme været og de avslappende termiske badene. Det er også et sted som kan besøkes året rundt, da de termiske kildene gir en behagelig opplevelse selv vinterstid.
Parlamentpalasset eller "Folkets Hus" er avgjort Romanias mest kjente bygning - på godt og vondt. Den kommunistiske diktatoren brukte store deler av landets budsjett til å bygge gigantbygningen. Det hele startet i 1984 og bygningen var ikke helt ferdig da diktatoren ble henrettet i desember 89.
Det sies at Ceausescu fikk ideen allerede i 1978 etter et besøk i Nord Korea der Kim Il Sung hadde imponert med store parader og offentlige bygninger. Palasset sies i dag å være den tredje største offentlige bygningen i verden, etter Pentagon og kongepalasset i Nepal - men det avhenger hvordan man definerer offentlig bygning. Uansett det som i dag også er Romanias nasjonalforsamling dominerer bybildet i denne delen av Bucuresti.
Noen kaller bygningen stygg, andre imponerende. Historikerne beskriver ofte palasset som beviset på ekstrem stormanngalskap.
Romania strevde etter revolusjonen med å definere bruken, ferdiggjøringen og nytten av palasset, men bygget huser i dag også kulturelle begivenheter og utstillinger i tillegg til å være nasjonalforsamling.